Parijs eist actie tegen Europese 'groeipanne'

De Franse president François Hollande is een stagnerende economie gewoon, in tegenstelling tot Duits kanselier Angela Merkel ©REUTERS

Somber nieuws uit de eurozone: de Duitse economie krimpt onverwacht, de Franse raakt niet uit stilstand. Parijs legt prompt het debat over een versoepeling van de Europese besparingsdrang op tafel.

De economie van de eurozone is deze lente na een schuchter herstel weer tot stilstand gekomen. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal volgens cijfers van Destatis onverwacht met 0,2 procent, na een groeispurt van 0,7 procent in het eerste kwartaal. Economen hadden op een nulgroei gerekend.

Zo'n nulgroei is stilaan het 'alleenrecht' van Frankrijk, na Duitsland de grootste economie van de eurozone. In tegenstelling tot de Duitse kanselier Angela Merkel, kan de Franse president François Hollande voor opbeurende lectuur al een tijdje niet meer terecht bij de economische rapporten die op zijn bureau belanden.

Dat is met het jongste groeirapport van het Insée niet anders: volgens de Franse dienst voor statistiek kampte Frankrijk deze lente voor het tweede kwartaal op rij met een nulgroei. Die nul is slechter dan verwacht: economen hielden rekening met een kleine groei van 0,1 procent.

Als Italië de Europese krimpkampioen is, is Frankrijk de stilstandkampioen: de economie, na Duitsland de grootste van de eurozone, is sinds begin 2011 nauwelijks meer gegroeid (zie grafiek). En dat is een zwaar probleem voor president Hollande, die er maar niet in slaagt de groei op te krikken en zo de lang beloofde 'knik' in de almaar stijgende werkloosheid in te lossen.

Prognose

Voor heel 2014 halveert de Franse minister van Economie Michel Sapin prompt de groeiprognose van 1 naar 0,5 procent. Voor 2015 gaat de prognose van 1,7 naar 1 procent. En hij koppelt de sombere boodschap in een opiniebijdrage in Le Monde maar meteen aan de waarschuwing dat Europa er best mee instemt dat Parijs de budgettaire teugels viert.

Bijkomende besparingen om de begrotingsdoelstellingen te halen, dreigt de economie uit neutraal te halen en in achteruit te zetten. Dit jaar zal het Franse begrotingstekort volgens Sapin meer dan het met 'Brussel' afgesproken maximum van 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. 

'Europa moet krachtig handelen en zijn beleid bijstellen in functie van de uitzonderlijke toestand op ons continent', schrijft Sapin. Dat geldt ten eerste voor de begrotingsijver, waar volgens hem 'het besparingsritme aangepast moet worden aan de huidge economische toestand'. Dat lijkt een discussie die Parijs op ramkoers met Berlijn dreigt te brengen. 

Staatspapier kopen

Nog controversiëler voor Berlijn is een andere stelling van Sapin. Ook de Europese Centrale Bank krijgt immers een veeg uit de pan met een nauwelijks verholen oproep aan Frankfurt om staatspapier op te kopen. 'De ECB moet conform aan haar mandaat al haar bevoegdheden benutten, tot het deflatierisico verdwijnt en de euro een gunstiger koerspeil bereikt.'

Een debat over de Europese groei dringt zich alleszins op, merken ook economen op. 'Voor het eerst sinds 2007 steekt de Europese economie de eigen Duitse groeimotor voorbij', stelt ING-econoom Carsten Brzeski. 'Maar dat is geen signaal van een kentering in een eurocrisis, maar wel een symptoom van de huidige race naar onderen'.  

Over de Duitse economie an sich ligt Brzeski niet zo heel erg wakker. 'Een logische terugval na een dankzij de milde winter sterk eerste kwartaal, terwijl ook de zwakke prestaties van Frankrijk en Italië bijdroegen aan de vertraging'.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud