Merkel steunt Europees herstelplan van 500 miljard

Emmanuel Macron en Angela Merkel stelden hun plan met een videopersconferentie voor. ©REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel zijn bereid samen een Europees herstelplan van 500 miljard euro te steunen. Die 'eenmalige krachtinspanning' zal als transfer vloeien naar landen en sectoren die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis.

 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel schaart zich achter een Europees plan om solidairder te zijn met Zuid-Europa. Ze ging na een videoconferentie met de Franse president Emmanuel Macron akkoord om een fonds van 500 miljard euro in de steigers te zetten, dat subsidies kan uitkeren aan landen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. 

Natuurlijk heeft Angela Merkel via video met Emmanuel Macro via videoverbinding gesproken. Maar in haar hoofd is ze naar Parijs gereden.'
Frankfurter Allgemeine

Voor Duitsland gaat het om een gevoelige beslissing, omdat er bij de bevolking veel tegenkanting is tegen transfers naar het armere Zuid-Europa. 'Uiteraard heeft Angela Merkel via video met Emmanuel Macron gesproken', schrijft de Frankfurter Allgemeine dinsdag, 'maar in haar hoofd is ze naar Parijs is gereden.' 

EU-budget

Macron en Merkel geven zo een voorzet aan Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. Zij stelt volgende week een Europese meerjarenbegroting voor de volgende zeven jaar en een tijdelijk herstelfonds voor. De Commissie wil via een verhoging van de Europese begroting en met garanties van de lidstaten dat geld ophalen op de financiële markten.

Schuldpapier

Merkel en Macron hebben ook overlegd met de Nederlandse en Italiaanse premiers Mark Rutte en Giuseppe Conte. Rutte ligt het meest dwars in de discussie over Europese solidariteit. Conte pleit voor de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier, maar Duitsland wil dat niet.

Volgens Berlijn zou het gemeenschappelijke fonds Duitsland slechts beperkt aansprakelijk maken voor het herstelplan, waardoor het niet om gezamenlijk schuldpapier - eurobonds - zou gaan. De gevraagde dotaties van de lidstaten zijn bovendien eenmalig, benadrukt Merkel.

Eerste aanzet

De Duitse bocht betekent nog niet dat er een akkoord is met alle 27 EU-landen.'Het is niet onze taak de 27 lidstaten op één lijn te krijgen', aldus Macron. In de Europese instellingen wordt het plan alvast warm onthaald. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en Charles Michel, voorzitter van de Raad reageerden opgetogen op het Frans-Duitse plan. Von der Leyen zegt dat het plan 'de omvang van de uitdaging erkent waarvoor Europa staat'. ECB-voorzitter Christine Lagarde noemde het 'doelgericht, ambitieus en welgekomen'.

Een Europese top in juni moet een akkoord over de Europese meerjarenbegroting en een herstelplan opleveren, liefst via een fysieke ontmoeting in Brussel.

N-VA tegen, Open VLD voor

Er doemen twee problemen op: dat de Commissie geld leent. En dat er vervolgens meer transfers vloeien naar Zuid-Europa. De grootste tegenkanting tegen het voorstel wordt verwacht in Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Ze vinden dat de landen die van het herstelplan genieten, het geld moeten terugbetalen. Het moet met andere woorden gaan om een lening, geen subsidie.

In eigen land is ook de N-VA tegen. Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt dat ons land zich moet aansluiten bij het verzet van Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden. 'Je kan niet ontkennen dat er solidariteit moet zijn, maar dat kan nooit volgehouden solidariteit zijn zonder dat verantwoording wordt afgelegd', zei Van Overtveldt dinsdag in De Ochtend op Radio 1.  Daarom is de N-VA'er principieel tegen giften.

Federaal vice-premier Alexander De Croo ziet in het voorstel net evenwicht tussen solidariteit en verantwoordelijkheid en verwelkomt het. Hij ziet er de ambitie in die Europa vandaag nodig heeft.

 

Italiaanse rente zakt

De Italiaanse rente op tien jaar zakt dinsdag naar 1,6 procent, het laagste peil in meer dan een maand. Het verschil tussen de Duitse en Italiaanse rente zakt naar 210 basispunten, het laagste peil sinds begin april.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud