Parijs en Berlijn zetten Europese cloud op

©REUTERS

De Duitse en Franse ministers van Economie, Peter Altmaier en Bruno le Maire, lanceerden donderdag een oproep naar bedrijven in Europa om de digitale aspiraties in daden om te zetten.

 De aanzet is er al: in 'Gaia-X' werken 22 Franse en Duitse bedrijven samen aan een eigen Europese data-infrastructuur van de nieuwste generatie, waar bedrijven zowel gegevens kunnen opslaan en delen in alle veiligheid.

De Europese digitale cloud kan uitgroeien tot de goudstandaard van clouddiensten.
Peter Altmaier
Duits minister van Economie

Gaia-X, genoemd naar de oud-Griekse godin van de aarde, moet dus uitgroeien tot een eigen digitale Europese cloud. Peter Altmaier hoopt dat dit 'baanbrekende project' kan uitgroeien tot 'de goudstandaard van clouddiensten'. Bruno Le Maire benadrukte de nood aan Europese digitale soevereiniteit. Vandaag is de digitale infrastructuur voor data volledig in handen van Amerikaanse techbedrijven. Ook Chinese concurrenten zijn druk doende een eigen cloud uit te bouwen. De Europese Commissie zit al mee op de Frans-Duitse kar.

Gaia-x is volgens de gemeenschappelijke verklaring van beide ministers 'de wieg voor een open, digitaal ecosysteem waarmee Europese bedrijven kunnen opschalen naar wereldwijde concurrentie'. De vzw Gaia-X zal in BelgiĆ« worden gehuisvest. Leveranciers van buiten de Unie kunnen wel hun diensten aanbieden op dit Europese marktplatform als ze  de Europese normen respecteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud