Parijs stelt accijnsverhoging uit tot 2020

Graffiti op een straatnaambord van de Champs-Elysées roept Emmanuel Macron op tot opstappen. De president heeft zich na de rellen van vorige zaterdag nog altijd niet publiek uitgesproken. ©REUTERS

De Franse regering blijft worstelen om greep te krijgen op de in fluohesjes gehulde volkswoede.

De Franse president Emmanuel Macron stelt de accijnsverhogingen op brandstof, die vanaf januari 2019 zouden worden ingevoerd, uit tot 2020. Dat bevestigt het Elysée woensdagavond na eerdere berichten in de Franse media.

Eerder op de dag had premier Edouard Philippe in het parlement nog het standpunt van de regering verdedigd en gezegd dat alleen een opschorting van zes maanden werd overwogen. De brandstofmaatregel is de aanleiding voor de protestgolf van de 'gilets jaunes' (gele hesjes), die is uitgegroeid tot een volkswoede over de hoge belastingen en de lage koopkracht.

Het bochtenwerk van de regering illustreert hoe moeilijk de regering-Macron vat krijgt op de protesten, die ook niet echt duidelijke leiders hebben en dus ook geen echte vertegenwoordigers met concrete eisenbundels.

President Macron hult zich in stilzwijgen sinds zaterdag, toen protesten van de gele hesjes uitmondden in zware rellen. Zaterdag is er een nieuw protest gepland in de hoofdstad, waarbij de regering zich opnieuw schrap zet voor geweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud