Parijs: 'We kunnen risico op grexit niet nemen'

De Franse premier Manuel Valls ©EPA

Europa kan zich het risico op een Griekse exit uit de eurozone niet permitteren. 'Daar zijn economische redenen voor, maar toch vooral politieke', zegt de Franse premier Manuel Valls.

Luttele uren voor - alweer - een cruciale Europese top over de Griekse schuldencrisis, doorbreekt Parijs het stilzwijgen. Op de ochtendradio van nieuwszender RTL hield Manuel Valls een opvallend vurig pleidooi om de Grieken in de eurozone te houden.

Volgens hem is Frankrijk 'overtuigd' dat 'we het risico op een Griekse exit uit de eurozone niet kunnen nemen'. 'Daar zijn economische redenen voor, maar vooral politieke redenen', stelt de Franse premier. 'Een exit zou de Griekse bevolking in in een ondraaglijke situatie storten. En de Grieken aan boord houden is ook nodig voor de cohesie en de coherentie van de eurozone en dus van Europa'.

Er mogen in het Griekse dossier geen taboe-onderwerpen zijn
Manuel Valls
Frans premier

De Franse premier is van mening dat er 'een basis voor een akkoord' is, zolang er 'geen taboe-onderwerpen' zijn. Daarmee doelt Valls duidelijk op een mogelijke Griekse schuldherschikking, die voor veel Duitse politici een taboe is. Tegelijkertijd verlangt hij van Tsipras een duidelijker engagement voor hervormingen.

'Frankrijk zal alles doen om Griekenland in de eurozone te houden', besloot Valls, die van mening is dat Europese politici moeten luisteren naar de boodschap die de Griekse kiezers zondag in het referendum hebben gestuurd. De premier liet ook weten dat er woensdag een debat is in het Frans parlement over Griekenland.

Geopolitieke argumenten

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, sprak krasse taal in de Corriere della Sera. Hij beklemtoont dat de Griekse crisis niet de schuld is van de 'stoute Duitsers', maar van de Griekse leiders van de jongste vijftien tot twintig jaar.

Het referendum van zondag was volgens Gentiloni niet bijster nuttig. De problemen zijn immers niet van de baan. 'De stemming heeft ervoor gezorgd dat Alexis Tsipras de steun heeft van de meerderheid van de Grieken, maar dat is geen oplossing.'

Gentiloni wil de Grieken in elk geval in de Europese Unie houden en wijst 'boekhoudkundige' argumenten over een grexit uit de eurozone van de hand. 'Er zijn niet enkel culturele, sentimentele en historische argumenten, er zijn ook de sterke geopolitieke argumenten', merkte hij nog op. 'Het feit dat Griekenland lid blijft van de EU en de Navo mag geen element van tweede rang zijn in onze analyse.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud