opmerkelijk

'Parlementariërs snappen onze data niet'

Het wekelijkse vragenuurtje in het parlement ©EPA

Britse cijferaars zullen voortaan jobdata op dinsdag publiceren in de - ijdele - hoop dat parlementsleden ze beter instuderen voor ze er elkaar op woensdag rond de oren mee slaan.

De Britse number crunchers van het Office for National Statistics gaan hun werkloosheidscijfers niet meer op woensdag publiceren. Want dan gaan parlementariërs volgens het ONS zonder voorbereiding en dus cijfers écht te snappen er direct mee aan de haal in 'Prime Minster's Questions' (PMQ). Dat is sinds 1961 een wekelijkse politieke pantomine, waar de zittende premier een intensief spervuur van vragen voor de kiezen krijgt.

'Prime Minister's Questions', elke woensdag klokslag 12u30 in het parlement

Elke front- of backbencher weet namelijk maar al te goed dat één welgemikte oneliner tijdens het belangrijkste half uurtje van de politieke week 's avonds een item in het televisiejournaal kan opleveren. 'Dit vermindert de publieke waarde van deze statistieken', betreuren de datavreters. 

Voortaan komen de cijfers op dinsdag, waarna parlementariërs ze een nachtje kunnen instuderen. 'Zo verzekeren we dat er meer tijd is om deze statistieken te begrijpen en kan het publieke debat en onderzoek beter gepromoot worden', luidt het. 

Over dat laatste zijn er gerede twiijfels, los van de vraag of parlementariërs het extra etmaal nuttig zullen gebruiken om zich bij te scholen tot arbeidsmarktspecialisten. Labour-parlementslid Chris Leslie merkt in Financial Times op dat inflatiecijfers voortaan op woensdag - in plaats van dinsdag - vallen. 'Als het er op aankomt een clash met PMQ te vermijden, waarom inflatie op woensdag zetten? Onze koopkracht is een minstens even heet hangijzer als de arbeidsmarkt'.

Uitgerekend vandaag - voor de laatste keer op dinsdag dus - bleek inderdaad dat de Britse inflatie met 3 procent naar Europese normen hardnekkig hoog blijft. Een opstoot die in belangrijke mate voortvloeit uit het brexitreferendum en de bijhorende - intussen gestopte - koersval van het pond. Gefundenes fressen voor een rondje PMQ, dus. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content