Permarecessie jaagt Europeanen op straat

In heel de Europese Unie vonden vandaag acties tegen de besparingen en de hoge werkloosheid plaats. (Foto: EPA)

In heel de Europese Unie vinden vandaag acties plaats tegen de besparingen, die een deel van het continent in een permarecessie stort. Vooral bij de moegetergde Zuid-Europeanen is de actiebereidheid groot.

De Europese vakbonden riepen op tot 'een dag van actie en solidariteit'. En die oproep viel vooral bij Zuid-Europeanen niet in dovemansoren. In fel geplaagde landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië is de bevolking de besparingen moe en komen werknemers massaal op straat. Niet toevallig zijn dit de landen die in een permacrisis lijken te verkeren.

Griekenland is het zwaarst getroffen van het weinig benijdenswaardige clubje probleemlanden. De Griekse economie krimpt voor het 17de kwartaal op rij. Zonder het internationaal infuus waar Athene sinds 2010 aanhangt, was het land reeds lang bankroet. Of de internationale solidariteit met de Grieken nog lang stand houdt, moet nog blijken, maar een 'Grexit' zou de euroconstructie op zijn grondvesten doen daveren.

Net op de dag van actie en solidariteit 'viert' Portugal twee jaar recessie. Lissabon probeert gedwee de recepten van zijn geldschieters te volgen, maar voorlopig brengt het geen zoden aan de dijk. Integendeel, de forse besparings- en hervormingsmaatregelen van de Portugese regering richten een steeds groter bloedbad aan op de arbeidsmarkt. 

In Spanje weigert premier Mariano Rajoy tot nu trots om internationale hulp te vragen. ECB-voorzitter Mario Draghi staat sinds september wel klaar om onbeperkt schuldpapier uit Madrid op te kopen, maar wacht tot nu toe tevergeefs op een politiek signaal.

Hulp voor de met probleemkredieten overladen Spaanse banken is wel al onderweg. Rajoy probeert met drastische besparingen de markten op eigen houtje te kalmeren, maar net als in de rest van Zuid-Europa is het resultaat een slachting op de arbeidsmarkt. 

Ook Italië behoorde lange tijd tot het selecte clubje landen met erg slechte papieren. De aanstelling van de technocraat Mario Monti als vervanger van premier Silvio Berlusconi bleek een gouden zet. Ook Monti schreef zijn land hervormingen en besparingen voor, maar voor 'de laars' leek het recept wel aan te slaan. Het vertrouwen van de markten kwam langzaam terug. Monti bedankt echter voor een nieuwe termijn, wat Rome mogelijk opnieuw in het vizier brengt.

De problemen in de perifere landen zadelden ondertussen waarschijnlijk de eurozone in zijn geheel met een recessie op. Het resultaat van zoveel economische malaise was woensdag duidelijk in veel Europese hoofdsteden. Protesten tegen de hoge werkloosheid en strenge besparingen kleurden het straatbeeld en miljoenen arbeiders legden het werk neer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud