Portugal belooft verhoging minimumloon met 25 procent

De Portugese premier Antonio Costa. ©Bernd von Jutrczenka/dpa

De nieuwe regering wil ook de elektriciteitsproductie vergroenen en de overheidsschuld terugdringen.

De socialistische regering van premier Antonio Costa heeft op de website van de overheid haar plannen voor de komende vier jaar toegelicht nadat ze zaterdag de eed heeft afgelegd.

Ze wil het minimumloon tegen 2023 geleidelijk met 25 procent optrekken. Het minimumloon bedraagt nu 700 euro bruto per maand. Dat betekent dat het minimumloon zal stijgen naar 875 euro per maand.

Voorts wil de regering de overheidsschuld terugdringen van 119 naar 100 procent van het bruto binnenlands product. Portugal heeft na Griekenland en Italië de hoogste schuldgraad van de landen van de eurozone.

Het regeerprogramma heeft ook veel aandacht voor het leefmilieu. De regering belooft dat ze de twee laatste steenkoolcentrales zal sluiten en de productie van wind- en zonne-energie zal verhogen.

De socialisten wonnen op 6 oktober de parlementsverkiezingen, maar behaalden geen volstrekte meerderheid. Daarom regeert Costa opnieuw met een minderheidsregering. Zijn vorige regering kreeg meestal steun van het Linkse Blok, de communisten en de groenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud