Portugal rateert begrotingsdoel

Protesten tegen de zware besparingen voor het ministerie van Financiën in Lissabon. (foto: EPA)

De belastinginkomsten voor de Portugese schatkist vallen zo ver terug dat een nieuw besparingsprogramma of een bijstelling van het begrotingsdoel zich opdringen. Dat melden bronnen binnen het Portugese ministerie van Financiën.

Een tekort op de begroting van 4,5 procent, dat was de doelstelling van de Portugese overheid voor dit jaar. Maar tegenvallende fiscale inkomsten voor de Portugese schatkist maakt die doelstelling wellicht niet haalbaar. De enige uitweg voor Lissabon is een nieuwe zware besparingsronde, of clementie van de 'schoonmoedertrojka' (Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds).

De eerste helft van dit jaar ontving de Portugese overheid 3,5 procent minder belastingsinkomsten dan een jaar eerder. Bij de opmaak van de begroting was rekening gehouden met een toename van 2,6 procent. Halfweg het jaar lijkt dat cijfer erg onrealistisch.

'Dat verschil kan in de tweede helft van het jaar niet meer recht gezet worden, dus zal de regering bijkomende maatregelen moeten nemen of uitstel vragen aan zijn internationale geldschieters', melden bronnen binnen het ministerie van Financiën. Gezien de weigerachtige houding van onder meer Duitsland om Griekenland uitstel te verlenen, lijkt het weinig waarschijnlijk dat Lissabon wel gehoor zal vinden.

In mei 2011 moest Portugal aankloppen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor noodhulp. In ruil voor een vergaand besparingsprogramma en drastische hervormingen kreeg de Portugese schatkist voor 78 miljard euro noodleningen toegezegd.

Volgende week maakt de trojka een nieuwe evaluatie van de economische situatie in Portugal. Midden juli klonk het nog dat Lissabon te maken had met 'verhoogde budgettaire risico's' maar dat de begrotingsdoelstelling van een tekort van 4,5 procent niet in gevaar was.

Volgens recente ramingen krimpt de Portugese economie dit jaar met 3 procent en loopt de werkloosheid op tot 15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud