Rajoy: 'Ik heb meer dan half uur nodig'

Mariano Rajoy, leider van de Partido Popular en gedoodverfd winnaar van de verkiezingen zondag (foto: EPA) ©EPA

Mariano Rajoy, zondag de grote favoriet bij de Spaanse verkiezingen, hoopt dat de financiële markten hem de tijd gunnen de Spaanse economie te saneren. 'Bij voorkeur meer dan een half uur'.

'Wij hopen dat de beleggers zich realiseren dat het hier verkiezingen zijn. En dat zij de winnaars van die verkiezingen een minimum van tijd gunnen, bij voorkeur meer dan een half uur', zei Mariano Rajoy, leider van de centrumrechtse oppositie, in een radio-interview met Onda Cero.

Rajoy stevent met zijn conservatieve Partido Popular (PP) volgens de jongste opiniepeilingen zondag af op een klinkende verkiezingsoverwinning. De PP heeft in die peilingen meer dan 10 procentpunt voorsprong op de socialistische PSOE van uittredend premier Jose Luis Zapatero.

Schade beperken

Zapatero was geen kandidaat meer. Socialistische frontman bij de campagne was de veteraan Alfredo Perez Rubalcaba. Maar die probeerde in de laatste week van de campagne vooral de schade te beperken. Hij riep de Spanjaarden onder meer in een interview met het dagblad El Pais op de PP geen absolute meerderheid in het parlement te gunnen.

Ook als Rajoy wint, zal het tot 20 december duren eer hij effectief premier wordt. Hij belooft 'gerenommeerde economen' in zijn regering op te nemen om het beleggersvertrouwen te herstellen.

Een centraal thema van de verkiezingscampagne van Rajoy was een 'een schoktherapie ten voordele van ondernemers'. Zo wil hij een belastingsverlaging doorvoeren voor KMO's die aanwerven.

Rente

Rajoy wacht alvast een helse taak om Spanje uit de vuurlinie van de markten te houden. Deze week steeg de Spaanse tienjaarsrente naar een piek van 6,78 procent donderdag. Dat is het hoogste peil sinds 1997 en gevaarlijk dicht in de buurt van de 7 procent waarbij eerder Griekenland, Ierland en Portugal de handdoek in de ring gooien en voor noodsteun bij Europa en het Internationaal Monetair Fonds aanklopten.

Later op de week viel de Spaanse rente wat terug, volgens handelaars mede dankzij inkopen van de Europese Centrale Bank. Maar niettemin tikte de Spaanse rente de week af op 6,39 procent, ruim een half procentpunt meer dan een week eerder.

Voor Spanje komt de Europese schuldencrisis bovenop een economie die al onder de impact van een uiteengespatte vastgoedzeepbel kreunt. Van het voorjaar van 2008 tot eind 2009 kromp de Spaanse economie liefst zeven kwartalen op rij. En in de daaropvolgende zeven kwartalen was er nauwelijks groei die naam waardig.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud