Rajoy vraagt 'opofferingen' aan Spaanse bevolking

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy geeft toe dat zijn land tegen de huidige kost niet meer in staat is zichzelf te financieren en vraagt 'opofferingen' aan de Spanjaarden, zoals hogere belastingen.

'Als we dit doen, herstellen we het vertrouwen omdat we tonen dat we een land zijn dat doet wat het belooft.' Dat zei Rajoy in een speech in Galicia, zijn thuisregio.

Net vandaag treden nieuwe btw-tarieven in werking in Spanje. De Spaanse gezinnen worden nu al geconfronteerd met een werkloosheid van om en bij de 25 procent en besparingsmaatregelen met een grootorde van 15 procent van het bruto binnelands product tegen 2014.

'Deze opofferingen komen op een zeer slecht moment voor vele Spanjaarden. 'Als er een alternatief was, dan zou ik dat vast en zeker hebben gekozen.' Het grote probleem van Europa, zo stelde de premier, is de uiteenlopende financieringskost voor de verschillende landen. 'Dit is het gevecht waar we voor staan.'

Het ratingbureau Standard & Poor's degradeerde gisterenavond de kredietwaardigheid van de regio Catalonië tot rommelstatus. De rating zakte met twee stappen van BBB- tot BB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud