Advertentie

Recordaantal Duitsers aan het werk

De sterke economie is goed nieuws voor de regering-Merkel, die in verkiezingsjaar 2017 ruimte heeft om in de belastingen te knippen ©EPA

Door de boomende arbeidsmarkt beschikt de Duitse werkloosheidskas over een surplus van 11 miljard euro.

De Duitse arbeidsmarkt boomt onveranderd. In december telden de oosterburen volgens data van de Bundesbank opnieuw 17.000 werklozen minder, een stuk meer dan verwacht en de 17de opeenvolgende afname. Met 2,64 miljoen ligt het aantal werklozen op het laagste niveau sinds de Duitse hereniging een kwarteeuw geleden.

Minstens even indrukwekkend is de tewerkstelling: ook vandaag meldt de Duitse dienst voor Statistiek (Destatis) dat volgens voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers 43,5 miljoen Duitsers aan het werk zijn, een record. Sinds begin 2009 zijn liefst 2,5 miljoen meer Duitsers aan het werk.

Surplus op begroting

De sterke arbeidsmarkt is een van de belangrijkste factoren achter het surplus dat Berlijn op zijn begroting boekt. Met de daling van de werkloosheid zakken de uitgaven voor werkloosheidsvergoedingen, terwijl de inkomsten uit werkgevers- en werknemersbijdragen voor de sociale zekerheid sterk toenemen. 

2,5 miljoen
Sinds 2009 is het aantal werkende Duitsers met 2,5 miljoen toegenomen tot een record van 43,5 miljoen.

Door de sterke tewerkstelling klotst bij het Duitse ministerie van Arbeid het geld tegen de plinten. Alleen al in 2016 was er 4,9 miljard euro overschot, waardoor het 'spaarpotje' - bedoeld om onder meer bij toekomstige recessies tijdelijke werkloosheid ('Kurzarbeit') te financieren - intussen 11 miljard euro bedraagt.

Logischerwijs in een verkiezingsjaar gaan er nu bij de regerende coalitie van christen- en sociaaldemocraten stemmen op om de werknemersbijdrage voor de werkloosheid ('Arbeitslosenversicherung') te verlagen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud