Regering-May schroeft Brits begrotingstekort terug

Brits minister van Financiën Philip Hammond voerde de afgelopen jaren een strikt bezuinigingsbeleid door. ©AFP

Verwacht wordt dat minister van Financiën Philip Hammond later dit jaar zijn bezuinigingsbeleid zal versoepelen. Er gaan al langer stemmen op om meer te investeren in de gezondheidszorg.

Door het strikte beleid van Hammond daalde  het tekort in het afgelopen begrotingsjaar (tot einde maart) naar 42,6 miljard pond of 2,1 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat is duidelijk beter dan de 45,2 miljard die de Britse budgetwaakhond Office for Budget Responsibilty (OBR) had verwacht en het laagste peil sinds de financiële crisis van 2007. De minister heeft meer progressie gemaakt dan verwacht doordat de Britse economie na het brexitreferendum van 2016 minder is teruggevallen dan eerst werd gevreesd.

De lopende begroting, die geen rekening houdt met investeringsuitgaven, vertoonde een klein overschot van 0,1 procent of 112 miljoen pond, het eerste surplus sinds 2001-2002. 

Hammond wil het tekort volledig wegwerken tegen het midden van het volgende decennium. Ook de mogelijke economische terugval na de geplande brexit van 2019 baart hem zorgen, waardoor hij niet geneigd is de teugels te vieren.

Toch heeft de conservatieve politicus aangekondigd dat hij in november mogelijk opnieuw kan investeren in publieke dienstverlening. Na jaren van besparingen verhoogt de politieke druk op hem en premier Theresa May om het soberheidsbeleid te versoepelen en meer te besteden aan de gezondheidszorg. De regering-May kwam afgelopen winter onder vuur te liggen nadat er door de besparingen lange wachtlijsten in de ziekenhuizen ontstonden.

'De grootste uitdaging van de minister van Financiën zal zijn om de groeiende politieke druk om minder te bezuinigen af te wegen tegen zijn doel om de staatsschuld zoveel mogelijk af te bouwen voor de volgende economische terugval', stelt John Hawksworth van het accountingbureau PwC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud