davos

'Rijkste 1 procent bezit straks meer dan de rest'

Net voor de start van het Wereld Economisch Forum in Davos becijfert Oxfam dat de 1% rijksten wereldwijd de helft van alle rijkdom zullen bezitten in 2016. ©BELGAIMAGE

Het vermogen van de rijkste 1 procent van de wereld overstijgt volgend jaar dat van de overige 99 procent. Met nieuw cijferwerk zet Oxfam de groeiende ongelijkheid op de radar van het Wereld Economisch Forum, dat woensdag start in het Zwitserse Davos.

Oxfam berekende dat de rijkste 1 procent van de wereld tegen 2016 meer dan de helft van alle rijkom zal bezitten. Het aandeel van de 1 procent allerrijksten steeg van 44 procent in 2009 naar 48 procent vorig jaar. De ngo baseert zich op de Forbes-lijst van miljardairs en de studie Global Wealth Databook van Credit Suisse.

De rijkste 1% versus de rest van de wereld in 2014.

Ze wil de groeiende ongelijkheid op de radar brengen van het Wereld Economisch Forum, dat woensdag van start gaat in het Zwitserse ski-oord Davos. Uitgerekend dit jaar hebben 'conflicten' het thema 'ongelijkheid' onttroond als voornaamste kopzorg van de genodigden. 

Puntenplan

Winnie Byanyima, de algemeen directeur van Oxfam en dit jaar medevoorzitter van het forum van Davos, pleit voor een wereldtop over fiscaliteit om de internationale fiscale regels te herschrijven. In een puntenplan om de strijd tegen de ongelijkheid aan te binden, roept Oxfam onder meer op de belastingen op consumptie en arbeid te verschuiven naar kapitaal en vermogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud