opmerkelijk

Rubik-kubus is geen merk meer

©BELGA

De wereldwijd bekende driedimensionale Rubik-puzzel kan niet ingeschreven worden als merk. Zo luidt het finale oordeel van het Europees Hof van Justitie.

De Hongaar Erno Rubik vond in 1974 de 'magische kubus uit', een zeshoekig speeltje met aan elke kant negen vakken die verschoven kunnen worden. De kleuren zijn rood, wit, geel groen, oranje en blauw. De Rubik-puzzel was immens populair in de jaren tachtig. De kubus werd in 1999 ook erkend als Europees merk.

In 2006 vroeg de Duitse speelgoedfabrikant Simba Toys de nietigverklaring van het merk. Het Europees Hof van Justitie vernietigde in 2016 al de beslissing om de kubus in te schrijven als merk in Europa. De kubus was beschermd om zijn driedimensionale vorm. Maar eigenlijk is het het draaimechanisme dat van de kubus een echte driedimensionale puzzel maakt. Op een dergelijke technische oplossing kan wel een patent genomen worden, maar geen pretentie als merk.

Het Europees merkenbureau wees een nieuwe vraag voor de inschrijving van de Rubik-puzzel in 2017 af. Het Gerecht van de Europese Unie, dat beroepen behandelt tegen eerdere uitspraken van het Hof, bevestigt nu de uitspraak van het merkenbureau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud