Advertentie

S&P drijft Grieken extra in het nauw

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis kon donderdag op bezoek bij zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble op weinig begrip rekenen ©Bloomberg

Voor de Grieken krijgt een beroerde week een passend slot: een knip in de kredietscore en harde taal van de Europese 'partners'.

Ratingbureau Standard & Poor's verlaagt de Griekse kredietscore van gewoon 'B' naar 'B-'. Een kredietknip die an sich weinig verschil maakt: in mensentaal is Grieks schuldpapier voor S&P nu 'complete rommel' in plaats van 'grote rommel'. Binnen het landenuniversum van S&P hebben nu alleen Oekraïne en Venezuela, twee economische rampgebieden, nog een lagere kredietscore. 

In de praktijk zal het ook weinig verschil maken voor de beleggersappetijt: het gros van de Griekse staatsschuld zit bij de officiële internationale schuldeisers, namelijk het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese lidstaten. Privé-beleggers hebben, op een succesvolle obligatie-uitgifte dit voorjaar na, Athene al lang weer de rug toegekeerd.

Maar voor de Grieken is de ratingknip wel symbolisch als afsluiter van een beroerde week. Kersvers premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis moesten bij een rondreis in de Europese hoofdsteden vaststellen dat hun plan om de Griekse schuldenberg creatief te herschikken op zijn zachtst gezegd weinig bijval kreeg.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, liet vrijdag in Den Haag weten dat Griekenland niet op een overbruggingskrediet moet hopen en ten laatste op 16 februari een verlenging van zijn huidig noodprogramma (lees: met bijhorende strenge besparingseisen) moet aanvragen. Dat steunprogramma vervalt na een verlenging van twee maanden op 28 februari. 

De Europese Centrale Bank zette Athene woensdagavond al het mes op de keel door Griekse banken de toegang tot het loket in Frankfurt te ontzeggen. Griekse banken kunnen nu alleen nog bij de eigen centrale bank voor - duurder - krediet terecht.

Kapitaalvlucht

Precies die beslissing van de ECB noopte S&P naar eigen zeggen tot de aankondiging. Normaal gezien mogen ratingbureaus volgens de Europese regelgeving alleen op vooraf aangekondigde tijdstippen de kredietscores bijstellen, tenzij 'in uitzonderlijke omstandigheden'. 

Het ratingbureau stipt aan dat de beslissing van de ECB het risico op een kapitaalvlucht aanscherpt, zeker naarmate de deadline van 28 februari nadert. 'Hoewel de regering pas twee weken geleden aangetreden is, wordt haar onderhandelingsmarge fors ingeperkt door de beperkte cashbuffer en de nakende vervaldag van officiële schulden', stelt S&P.

In een verlenging van de onderhandelingen ziet S&P evenmin brood, integendeel. 'Volgens ons kan zo'n verlenging van de gesprekken met de schuldeisers de financiële stabiliteit voort ondergraven, via een grotere kapitaalvlucht en, in een worstcasescenario, de instelling van kapitaalcontroles en het verlies van toegang tot centralebankfinanciering, wat potentieel een Griekse exit uit de monetaire unie kan betekenen'.

Ook Moody's overweegt in de Griekse kredietrating te knippen. Volgens het ratingbureau is de uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese schuldeisers over de voorwaarden voor financiële steun heel onzeker. Mogelijk kan het land dan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen, luidt het.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud