S&P knipt in Franse kredietscore

De S&P maant de Franse president Francois Hollande aan tot economische hervormingen. (foto: Reuters) ©REUTERS

Frankrijk moet economische hervormingen doorvoeren, wil het de groei aanzwengelen en gelijke tred houden met de andere eurolanden. Dat zegt het ratingbureau S&P dat 's lands kredietwaardigheid met een trapje verlaagt.

Frankrijk speelde vorig jaar al zijn toprating kwijt bij de drie ratingbureau's S&P, Moody's en Fitch. Bij S&P gaat rating voor de langetermijnobligaties nu nog een trapje lager: van AA+ naar AA. Dezelfde rating als voor België, terwijl onze schuldenberg 100 procent van het bbp bedraagt en die van Frankrijk op 90 procent staat.

Frankrijk heeft de voorbije maanden maatregelen genomen met betrekking tot belastingen, sectorakkoorden en de arbeidsmarkt. 'Het waren goede stappen, maar ze zijn waarschijnlijk onvoldoende', oordeelt S&P. 'Het onvermogen van de Franse overheid om het overheidsbeslag betekenisvol te verminderen, maakt de budgettaire bewegingsruimte klein', klinkt het.

En nog: 'De Franse economie is niet zo flexibel als die van andere eurolanden. Daardoor verliezen exportbedrijven marktaandeel ten opzichte van Europese concurrenten uit landen die wel al de nodige hervormingen hebben doorgevoerd.'

Hoge werkloosheid

De nodige hervormingen worden bovendien bemoeilijkt door de hoge werkloosheidsgraad die rond de 10 procent blijft schommelen - tegen gemiddeld 8 à 9 procent voor de crisis. Bovendien is het ratingbureau van oordeel dat de werkloosheid zeker nog tot 2015 boven 10 procent zal blijven. Veel steun zal de regering niet krijgen voor nog maar eens een belastingverhoging en structurele ingrepen, luidt het. 

Maar zolang die hervormingen er niet komen, zal Frankrijk de groei niet kunnen aanzwengelen, aldus S&P. En daardoor zal het land zijn overheidsuitgaven moeilijk in de hand kunnen houden. Alles samen hebben Hollande en zijn ministers weinig budgettaire manoeuvreerruimte.

S&P voorspelt voor dit jaar een begrotingstekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product. 'Dat is in lijn met de doelstellingen van de regering, maar hoger dan de 3,5 procent die werd verwacht toen we in november 2012 de AA+-rating bevestigden. De regering mikte toen voor 2013 op een tekort van 3 procent.'

Een lichtpuntje, de vooruitzichten blijven stabiel. De kans dat S&P in de loop van de komende twee jaar de rating verder verlaagt, is kleiner dan één op drie. 'We kunnen wel verlagen als het begrotingstekort uitdiept of de schulden oplopen tot meer dan 100 procent het bbp', stelt het ratingbureau. Het ziet Frankrijks nettoschulden tegen 2015 oplopen tot 86 procent van het bbp, de brutoschulden tot 93 procent.

Reactie

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft al op de ratingverlaging gereageerd: 'Onze rating blijft een van de beste van de wereld'. AA is de op twee na hoogste niveau bij S&P.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud