Schäuble schaart zich achter Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi (links) vindt steun bij de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, voor zijn plan.

'Door schuldpapier van probleemlanden op te kopen schendt de Europese Centrale Bank (ECB) haar mandaat niet.' De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, lijkt net als Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse ECB-directeur Jörg Asmussen gewonnen voor het plan van ECB-voorzitter Mario Draghi.

'Sommigen stellen dat de ECB door schuldpapier op te kopen zijn mandaat schendt, dat vind ik niet', zei Schäuble in een interview met The Irish Times. Zonder hem bij naam te noemen wijst Schäuble zo Jens Weidmann terecht, zijn landgenoot en voorzitter van de Bundesbank.

Weidmann wil niet dat de ECB schuldpapier van landen als Spanje en Italië koopt om de kosten voor de herfinanciering van hun schulden te drukken. De Bundesbankvoorzitter vreest dat de druk voor hervormingen en besparingen dan zal verdwijnen. Volgens Weidmann past een aankoopprogramma ook niet in het mandaat van de ECB. 'Frankfurt moet enkel waken over de prijsstabiliteit', luidt zijn redenering.

Volgens Schäuble klopt die redenering niet en hij staat daarin niet alleen. Een maand geleden gaf ECB-voorzitter Mario Draghi aan dat hij alles in het werk zou stellen om de euro te redden. Hij vond ook de rentes die Spanje en Italië moesten betalen onaanvaardbaar hoog. Daarop gingen de markten ervan uit dat de ECB snel schuldpapier zou opkopen. De beurzen gingen vlot de hoogte in.

Een week later klonk Draghi iets voorzichtiger. Spanje en Italië moesten eerst officieel aankloppen bij het voorlopige noodfonds EFSF en pas dan kon de ECB ingrijpen op de markt. 'Draghi zwicht voor de Duitse druk', stond in de meeste commentaren. Maar ook de Duitsers spreken niet met één stem, bleek duidelijk deze week.

Eerst sprak Bondskanselier Angela Merkel haar steun uit voor het afgezwakte plan van Draghi: eerst noodhulp vragen en dan steun van de ECB. Deze week liet ook de Duitse ECB-directeur Jörg Asmussen zich positief over de plannen uit. 'Gezien de ECB voor het inkoopprogramma samenwerkt met het EFSF zijn de landen onderworpen aan de strenge voorwaarden verbonden aan het noodfonds. Dit inkoopprogramma is dan ook beter opgevat dan het vorige', redeneerde hij.

En nu is er dus de Duitse minister van Financiën die zijn steun betuigt. Schäuble ziet in Draghi's plan geen bedreiging voor de prijsstabiliteit en 'dus komt het mandaat van de ECB niet in gevaar', spreekt hij zijn landgenoot Weidmann tegen.

De discussie over de aanpak van de eurocrisis woedt ook in Duitsland in alle hevigheid door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud