Schotse onafhankelijkheid zit in de kleintjes

Deze Schot neemt alvast deel aan het referendum - foto David Moir ©REUTERS

De Schotse regering heeft ermee ingestemd om de vraagstelling in het referendum over onafhankelijkheid - in de herfst van 2014 - te wijzigen. De pro- en contralobbygroepen mogen elk ook meer geld uitgeven voor hun campagne.

De vraag die de Scottish National Party (SNP) volgend jaar aan de kiezers wou voorleggen, luidde: 'Do you agree that Scotland should be an independent country? Yes/No'.

Maar volgens de kiescommissie was dat een formulering die de deelnemers aan het referendum eerder in de richting van een 'ja-stem' duwde. 'Should Scotland be an independent country? Yes/No', vindt de commissie een veel beter idee. En Nicola Sturgeon, de SNP-staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de organisatie van het referendum, was onmiddellijk akkoord met het voorstel.

Holyrood, het Schotse parlement, stemde eveneens in met het voorstel van de commissie om het plafond op te trekken van het bedrag dat de belangrijkste spelers mogen uitgeven in de aanloop naar de verkiezingen.

'Yes Scotland' (pro) en 'Better Together' (contra) mogen elk 1,5 miljoen pond spenderen in de laatste 16 weken van de kiescampagne.  Dat is twee keer zoveel dan wat de Schotse regering had voorgesteld. De electorale waakhond oordeelt dat meer geld nodig was zodat beide partijen hun boodschap duidelijk kunnen overbrengen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud