Schuld eurozone piekt boven 100 procent van bbp

De Europese commissaris voor Economie Paolo Gentiloni. ©REUTERS

De Europese Commissie trekt de verwachtingen voor economische groei dit en volgend jaar fors op. België surft mee op die golf, maar raakt de band met de 'Club Med' van landen met een hoge schuld niet kwijt.

Na sombere herfst- en wintervooruitzichten ziet de Europese Commissie economisch zonniger tijden aanbreken. De eurozone zal dit jaar met 4,3 procent groeien. Volgend jaar zou de groei 4,4 procent bedragen. In februari mikte ze nog op een economische groei van telkens 3,8 procent in 2021 en 2022.

België springt van een krimp van 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in het pandemiejaar 2020 naar een groei van 4,5 procent dit jaar, ondanks een erg matig eerste kwartaal. Door de zeer geleidelijke heropening van de economie zal het welvaartspeil wel pas in de eerste helft van 2022 het niveau van voor de uitbraak van de pandemie bereiken. Voor de 27 EU-lidstaten valt dat punt gemiddeld al in het vierde kwartaal van dit jaar.

In de eerste helft van volgend jaar bereikt de Belgische economie het peil van voor de pandemie. Gemiddeld valt dat punt in alle EU-lidstaten in het vierde kwartaal van dit jaar.

Bovendien rekent de Commissie slechts op een matige groei van 3,7 procent in 2022 voor ons land. Dat cijfer is beter dan de in februari voorspelde 3,1 procent, maar wel gevoelig lager dan dit jaar. De Commissie ziet bijvoorbeeld het risico op faillissementen toenemen als alle steunmaatregelen voor de bedrijven wegvallen. Ook de werkloosheid zal in 2021 toenemen: van 5,6 procent in 2020 naar 6,7 procent in 2021.

De groei wordt ook aangedreven door de sterke economische opleving wereldwijd. De globale groeiverwachting zonder de Europese Unie beloopt volgens de Commissie 5,9 procent in 2021 en 4,2 procent in 2022. 'De exportmarkten gaan daardoor toenemen met 8,3 procent in 2021 en 6,4 procent in 2022', merkt de Europese commissaris voor Economie Paolo Gentiloni op.

Inflatie

De Europese Commissie ziet ook de inflatie in België dit jaar fors opveren tot 1,8 procent, om het jaar daarna op 1,5 procent te blijven hangen. De scherpe stijging van de energieprijzen is daar de oorzaak van. In de hele Unie stijgt de inflatie overigens fors: gemiddeld met 1,7 procent in de eurozone dit jaar. Volgend jaar wordt het leven er 1,3 procent duurder.

De pandemie laat een slagveld achter in de vorm van hoge overheidstekorten en nooit geziene schuldcijfers. Dit jaar kunnen alleen Luxemburg en Ierland hun begrotingstekort onder de grens van 3 procent van het bbp houden. 15 landen zitten ook volgend jaar nog met een tekort van meer dan 3 procent van het bbp.

De pandemie laat een slagveld achter in de vorm van hoge overheidstekorten en nooit geziene schuldcijfers.

De gemiddelde overheidsschuld van de 19 landen van de eurozone piekt daardoor tot 102,4 procent dit jaar en 100,8 procent in 2022. Griekenland haalt dit jaar een astronomische schuldgraad van 208,8 procent van het bbp en valt in 2022 terug tot 201,5 procent. De overheidsschuld in Italië piekt dit jaar tot net geen 160 procent van het bbp.

Het Belgisch tekort bedroeg in 2020 9,4 procent van het bbp. Dit jaar verwacht de Commissie een deficit van 7,6 procent en in 2022 strandt ons land op een begrotingstekort van 4,9 procent. De Belgische overheidsschuld loopt op tot 115,3 procent in 2021 en 115,5 procent in 2022. De Commissie stipt enkele verklaringen aan. 'De permanente stijging van de gezondheidsuitgaven en de stijging van de minimumpensioenen wegen op de openbare financiën.'

Ons land blijft daarmee onwrikbaar in het clubje zuidelijke probleemlanden, de zogenaamde Club Med met Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal, zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud