Advertentie
Advertentie

Spaans noodplan moet energiekosten drukken

De Spaanse premier Pedro Sánchez. ©EPA

De linkse Spaanse regering roomt tijdelijk de winsten van energiebedrijven af. Met dat geld wil ze de consument helpen de fors gestegen elektriciteitsfactuur te betalen.

De exploderende energieprijzen, die almaar meer Belgische consumenten en bedrijven zorgen baren, leiden ook in Spanje tot grote onrust en protest. De Spaanse elektriciteitsprijs was vorig jaar al de hoogste in de Europese Unie, na die in Duitsland, Denemarken, België en Ierland. Volgens de consumentenfederatie Facua is de Spaanse factuur de voorbije twaalf maanden nog eens met 62 procent gestegen, tot gemiddeld 108 euro per maand.

Het maatschappelijke belang staat boven de winstcultuur van big business.
Yolanda Díaz
Spaans minister van Werk

Onder forse druk van zijn links-populistische coalitiepartner Unidas Podemos heeft de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez nu een tijdelijk noodplan uitgerold, die tegen het einde van het jaar de maandelijkse factuur 22 procent goedkoper moet maken. Daarbij worden in de eerst plaats de stevige winsten van energiebedrijven, die profiteren van de hoge prijzen, afgeroomd. Nutsbedrijven als Endesa (-5,18%) en Iberdrola (-1,71%) behoorden dinsdag tot de grootste verliezers van de Madrileense Ibex 35-index.

Winstcultuur

De maatregel, die na de winterpiek eind maart zou aflopen, moet 2,6 miljard euro opleveren. 'Dat geven we aan de consumenten', aldus Sánchez. 'Het maatschappelijke belang staat boven de winstcultuur van big business', tweette minister van werk Yolanda Díaz, die lid is van Podemos.

De taks die bedrijven en particulieren op elektriciteit betalen, wordt tijdelijk verlaagd van 5,11 naar 0,5 procent. De verlaagde btw op elektriciteit, die Sánchez in juli al terugbracht van 21 naar 10 procent, wordt verlengd tot januari. En wie zijn rekeningen niet kan betalen, wordt pas na tien maanden afgesloten. Tot dusver was dat na vier maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud