Advertentie

Spaans werklozenleger slankt beetje af

Betoging in maart tegen werkloosheid in Valencia. Foto Reuters/Heino Kalis ©BLOOMBERG

De werkloosheid in Spanje is tijdens het derde kwartaal voor de tweede keer op rij gedaald. Maar redenen voor overdreven optimisme zijn er niet. Want de daling is vooral te danken aan de stijging van de tijdelijke contracten tijdens de toeristische topmaanden en een afname van de actieve bevolking.

Voor de tweede dag op rij kreeg de Spaanse regering donderdag een opstekertje. Nadat woensdag bekendgeraakt was dat het land in de periode juli-september na twee jaar uit de recessie gekropen is, maakte het Spaanse bureau voor de Statistiek (Ine) donderdag bekend dat het werklozenleger in het land een beetje afgeslankt is.

In de periode juli-september daalde de werkloosheidsgraad tot 25,98 procent. In de vorige driemaandsperiode zat nog 26,26 procent van de actieve bevolking zonder job.

Vergeefs

Toch blijven de cijfers over het aantal Spaanse werklozen nog steeds duizelingwekkend hoog. Maar liefst 5.904.700 mensen waren eind september vergeefs op zoek naar een job. Dat zijn er 72.800 minder dan eind juni. In vergelijking met een jaar eerder kwamen er 126.700 werkzoekenden bij.

Redenen voor overdreven optimisme zijn er zeker niet. Want de daling is niet te danken aan een fikse herneming van de economische activiteit in het land maar wel aan het toerisme.

Tijdelijk

In de periode juli-september namen veel bedrijven tijdelijke werkkrachten in dienst om de talrijke toeristen naar behoren te kunnen bedienen. 'Het aantal mensen dat met een tijdelijk contract aan de slag ging, steeg met 169.500. Tegelijkertijd daalde het aantal mensen met contracten van onbepaalde duur met 146.300', meldde Ine.

De werkgelegenheid nam ook alleen toe in de dienstensector. In alle andere sectoren gingen jobs verloren.

Actieve bevolking

De daling valt deels ook te verklaren door een afname van de actieve bevolking. 'Het aantal personen op beroepsactieve leeftijd daalde met 33.000 in juli-september', becijferde Ine. Enerzijds blijven Spaanse jongeren hun thuisland uitzwaaien om hun geluk elders te beproeven. Anderzijds joeg de economische crisis in Spanje heel wat immigranten naar hun vaderland terug.

Ine stipt ten slotte aan dat de werkloosheid wel degelijk steeg en de werkgelegenheid daalde als het bureau alle seizoensinvloeden uit de cijfers over het derde kwartaal filtert. 'En dat al voor het 22ste kwartaal op rij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud