Advertentie

Spaanse economie groeit minder snel

©AFP

De Spaanse economie schakelde in de zomer een tandje terug. Maar menig Europees leider benijdt Spaans premier Mariano Rajoy wellicht om de 'mindere' groei van 0,8 procent.

De Spaanse economie blijft in goede doen. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Spaans instituut voor de statistiek (Ine). Het bruto binnenlands product trok in de periode juli-september kwartaal op kwartaal immers aan met 0,8 procent. Jaar op jaar was sprake van een klim met 3,4 procent.

De vierde economie van de eurozone groeit nu al negen kwartalen op rij. Jaar op jaar telde Ine zeven opeenvolgende kwartalen van positieve groei.

Gemengde gevoelens

Premier Mariano Rajoy verwerkte de cijfers wellicht met gemengde gevoelens. Heel wat Europese politieke leiders zouden ongetwijfeld een gat in de lucht springen als de economie van hun land zo goed presteerde. Maar de leider van de conservatieve Partido Popular (PP) was de afgelopen maanden aan andere groeicijfers gewend geraakt.

Tijdens de eerste drie maanden van 2015 was het bbp met 0,9 procent aangezwollen. In de periode april-juni bedroeg de expansie zelfs 1 procent. De ietwat mindere groei komt voor Rajoy ongelegen. Op 20 december trekt hij naar de kiezer om hem een tweede opeenvolgende mandaat te vragen.

De PP-leider hoopt de Spanjaarden weer tot een stem voor hem te verleiden door te wijzen op de betere prestaties van de Spaanse economie. Niet alleen het bbp trekt aan, ook de werkloosheid daalt. De positievere macro-economische mares komen er na vier jaar zware saneringen en hervormingen die veel Spanjaarden geweldig pijn deden en honderdduizenden mensen in de armoede duwden.

Zomer

Waarom de vierde economie van de eurozone in de zomer een tandje terugschakelde, maakte het statistisch bureau nog niet duidelijk. Ine komt immers pas eind november met meer details over de prestaties van 's lands economie.

Uit andere macro-economische indicatoren blijkt evenwel dat de binnenlandse vraag robuust blijft. Wellicht liet de export het - onder meer door de groeivertraging in China en andere groeilanden - wat afweten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud