Spaanse economie krabbelt overeind

(foto: Reuters)

De Spaanse economie klimt voor het eerst in twee jaar uit de recessie. In het derde kwartaal groeide het bruto binnenlands product met 0,1 procent, zo blijkt uit eerste ramingen van de Banco de España.

De eerste ramingen van de Spaanse centrale bank voor het derde kwartaal doen het beste verhopen voor de Spaanse economie. Netjes in lijn met wat 37 economen in een rondvraag van Bloomberg hadden aangegeven, groeit de Spaanse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent. Dat is het eerste positieve cijfer sinds het eerste kwartaal van 2011, toen het bruto binnenlands product (bbp) ook een lichte groei van 0,1 procent kende. 

Op die manier klimt Spanje voor de tweede keer sinds 2008 uit een diepe recessie. De groei is zeer bescheiden, maar economen wijzen vooral op het psychologische effect van de eerste groei na zo maar liefst 9 kwartalen krimp. 'Dat het positief is, is een belangrijk element voor Spanje na zoveel kwartalen,' aldus Ben May, Europees econoom bij Capital Economics. 

Ook op andere terreinen scoren de Spanjaarden hun minst slechte cijfers sinds het begin van de crisis in 2008. De werkgelegenheid blijft terugvallen in de periode van juli tot september, maar de terugval is zeer mild, met een daling van amper 0,1 procent tegenover het eerste kwartaal. Ook andere indicatoren, zoals de individuele consumptie en de binnenlandse vraag klimmen verder omhoog. 

Beurzen

Het positieve Spaanse rapport leidt niet meteen tot euforie op de beurzen. Rond de middag tuimelt de Ibex-35, de voornaamste index van de beurs van Madrid, ongeveer anderhalve procent lager. De oorzaak daarvan lijkt voornamelijk te liggen bij de rally die de beurs eerder beleefde, toen Microsoft-stichter Bill Gates 113,5 miljoen euro investeerde in bouwbedrijf Fomento de Construcciones y Contratas. De Spaanse beurs klom dit jaar ook al ruwweg 20 procent. 

Ook voor Spaans premier Mariano Rajoy betekenen de cijfers een duwtje in de rug, al staat hij wel nog voor de zware taak om de staatsschuld af te bouwen die langzamerhand aangroeit naar 100 procent van het bbp. Ook de werkloosheid blijft zeer hoog, rond ongeveer 25 procent. De verwachting is dat dat voor 2018 niet zakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud