Spaanse motor blijft op toerental

Een vrouw met boodschappenkar in Figueres. ©Bloomberg

De Spaanse economie is in het derde kwartaal - zoals verwacht - met een halve procent gegroeid. Het is het vijfde groeikwartaal op rij.

Op kwartaalbasis is er een lichte vertraging, in het tweede kwartaal was er 0,6 procent groei. Maar jaar-op-jaar (tegenover dezelfde periode vorig jaar) is er wel een versnelling: van 1,2 procent in het tweede kwartaal tot 1,6 procent in het afgelopen kwartaal.

BNP Paribas-econoom Victor Echevarria meent dat de grootste bijdrage aan de groei van de gezinnen komt, een logisch gevolg van de stijging van de werkgelegenheid en van de lage inflatie. Echevarria verwacht dat Spanje ook in de volgende kwartalen zal blijven groeien.

De vierde economie van de eurozone zet groeicijfers neer die sinds begin 2008 niet meer behaald werden. Na de economische crisis met twee recessies en een explosie van de werkloosheidsgraad tot bijna 25 procent zit Spanje weer op het goede spoor. De economie zou dit jaar wel eens de grootste groei van de grote eurolanden kunnen neerzetten. In Duitsland koelt de groei af, en ItaliĆ« en Frankrijk kunnen geen al te beste papieren voorleggen. 

Voor 2015 is het afwachten in welke mate de groei in de eurozone vertraagt. Trage groei heeft immers een impact op de Spaanse export en daaruit voortvloeiend ook de jobcreactie en het vertrouwen van consumenten en ondernemers, stelt econoom Echevarria. Hij gaat voor volgend jaar uit van 1,6 procent groei, wat onder de consensus van 2 procent is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud