Spanjaarden zitten op berg peseta's

Heel wat Spanjaarden hebben in kluizen, kasten of onder matrassen nog een fortuin aan peseta's zitten.

De Spanjaarden hebben nog voor 1,7 miljard euro aan peseta's in hun bezit. Dat maakte de Spaanse centrale bank dinsdag bekend. Met die 282,9 miljard peseta's zouden ze bijna 15.000 middelgrote huizen kunnen kopen.

De Spanjaarden kunnen blijkbaar maar moeilijk afstand doen van hun peseta. Want twaalf jaar na de fysieke invoering van de Europese eenheidsmunt hebben de inwoners van de vierde economie van de eurozone nog 282,856 miljard peseta's - of 1,7 miljard euro - in hun bezit.

Ter vergelijking: in ons land is nog steeds voor zowat 160 miljoen euro aan oude Belgische munten in omloop.

Biljetten

In kasten, kluizen, sokken of onder matrassen hebben de Spanjaarden nog voor 148,083 miljard peseta (890 miljoen euro) biljetten zitten. Aan het aantal muntstukken dat nog in omloop is, hangt een prijskaartje van 134,722 miljard peseta (810 miljoen euro).

De Spaanse centrale bank becijferde dat de Spanjaarden met de nog rondzwervende peseta's 14.725 middelgrote huizen zouden kunnen kopen.

Omruilen

Sinds juli 2002 is de Spaanse centrale bank de enige instelling in het Zuid-Europese land dat peseta's kan omruilen voor euro's. In mei brachten de Spanjaarden er voor een miljoen euro aan biljetten binnen.

De centrale bank in Madrid verwacht dat ze 45 procent van de peseta's die nog in omloop waren voor de invoering van de euro, nooit meer terugziet. 'Sommige Spanjaarden zullen de peseta's bijhouden als verzamelobject; maar ook heel wat munten en biljetten gingen verloren of zijn door toeristen meegenomen', klinkt het.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud