Advertentie
Advertentie

Spanje boekt sterkste groei in acht jaar

Mariano Rajoy op campagne in Valencia, in mei. Voor de Spaanse premier is de sterke groei een opsteker van formaat. ©AFP

Spanje is goed op weg de titel 'posterboy van de eurozone' te verdienen. De oplevende binnenlandse vraag stuwt de groei naar het hoogste peil sinds 2007.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, kreeg donderdagmorgen aan de ontbijttafel een opsteker van jewelste. Want volgens de eerste raming van het Spaanse instituut voor de statistiek (INE) verkeert 's lands economie in een steeds betere vorm.

'De economie groeide in het tweede kwartaal met 1 procent tegenover de vorige driemaandsperiode', luidde het. In de periode januari-maart trok de economie kwartaal op kwartaal met 0,9 procent aan.

Jaar op jaar was in het tweede kwartaal sprake van een groei met 3,1 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar beliep die jaar-op-jaargroei 2,7 procent.

©Tijd Multimedia

Het was al van 2007 geleden dat Spanje nog eens met zo'n stevige cijfers kon uitpakken. Kort nadien dook de vierde economie van de eurozone in een diepe economische en financiële crisis door het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel.

De Spaanse economie zwelt nu al acht kwartalen op rij aan. 'Maar het land heeft de crisis nog niet helemaal verteerd', merkt Geoffrey Minne van ING op. 'Het bruto binnenlands product (bbp) ligt nog altijd 4 procent onder het niveau van het tweede kwartaal van 2008.'

Groeimotor

Het INE trad donderdag nog niet in details over de economische groei. Maar wellicht was de binnenlandse vraag de groeimotor. 'Er komen weer jobs bij, de inflatie is laag en de hervorming van de inkomstenbelasting heeft een positieve impact op het beschikbare inkomen van gezinnen. Die factoren stuwden de privéconsumptie wellicht 0,5 procent hoger', zegt Gizem Kara van BNP Paribas.

Maar ook bedrijven hebben volgens hem goede maanden achter de rug. 'De financieringsmogelijkheden verbeteren dankzij het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast kunnen bedrijven hun kosten drukken door de depreciatie van de euro en de relatief lage energieprijzen.'

Stembus

De positieve cijfers komen voor premier Rajoy op het ideale moment. Dit najaar trekken de Spanjaarden immers naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De conservatieve politicus hoopt op een tweede mandaat.

Van bij de start van zijn huidige ambtstermijn, eind 2011, heeft Rajoy betoogd dat de bevolking enkele jaren op de tanden zou moeten bijten en zware besparingen en hervormingen zou moeten slikken om daarna het pad van duurzame economische groei te kunnen bewandelen.

De hamvraag luidt evenwel of de Spanjaarden die positieve economische signalen snel aan den lijve zullen ondervinden. In het land zijn immers nog meer dan 5 miljoen mensen vergeefs op zoek naar een job. En veel mensen vechten tegen de armoede.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud