Spanje incasseert uppercut van IMF

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, kreeg dinsdag slecht nieuws van het IMF (Foto: Reuters).

Spanje incasseerde dinsdag weer stevige klappen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde immers dat de vierde economie van de eurozone sterker zal krimpen dan voorspeld. Madrid is eveneens op weg zijn begrotingsdoelstellingen grandioos te missen.

Spanje zit dinsdag weer in de hoeken waar de klappen vallen. Menig Spaans regeringslid moet zich 's morgens bij het ontbijt bijna verslikt hebben in zijn koffie toen het de meest recente prognoses van het Internationaal Monetair Fonds voor het land zag.

De instelling met hoofdzetel in Washington is dan ook erg pessimistisch. In het wereldkampioenschap van de economie presteerde het Zuid-Europese land dan ook nog nooit zo slecht. Van de 185 landen die het IMF beoordeelde, kreeg alleen Griekenland een slechtere evaluatie.

'Door de investeringen en de uitgaven terug te schroeven en de belastingen te verhogen fnuikt de Spaanse regering de groei', staat te lezen in de herfstprognoses.

In 2013 zou de vierde economie van de eurozone met liefst 1,3 procent krimpen volgens het IMF. In haar begroting voor volgend jaar ging de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy eind september nog uit van een daling van het bruto binnenlands product met 0,5 procent.

Overheidsfinanciën

De sterker dan verwachte economische krimp heeft ook zware gevolgen voor de Spaanse overheidsfinanciën. 'Zonder bijkomende besparingen of belastingverhogingen kan de ploeg-Rajoy het tekort op de begroting volgend jaar nooit terugdringen tot de met Europa overeengekomen 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp)', stelt het IMF.

De instelling twijfelt er bovendien sterk aan of Madrid wel in die krachttoer zal slagen als het wel extra ingrepen doorvoert. Daarmee geeft ze aan dat de obsessieve focus in Europa op het terugdringen van het begrotingstekort de economie van de landen dood dreigt te knijpen.

Deficit

Voor 2013 voorspelt het IMF een deficit van 5,7 procent. Ook dit jaar zou de Spaanse regering haar begrotingsdoelstellingen missen. 'Het tekort zal eind 2012 7 procent van het bbp belopen', luidt het in de herfstprognoses. Volgens de afspraken met Brussel moet Madrid het deficit dit jaar terugdringen tot 6,3 procent van het bbp.

De vierde economie van de eurozone kwam eerder dit jaar met de Europese collega's overeen het tekort op de begroting tegen eind 2014 tot 2,8 procent van het bbp te laten zakken. Maar ook die doelstelling zal Spanje missen, voorspelt het IMF. 'Het deficit zal pas eind 2017 onder 3 procent dalen.'

Schuld

Het schuldenplaatje ziet er al niet rooskleuriger uit. Dit jaar loopt de Spaanse schuld volgens het IMF op tot 90,7 procent van het bbp. In 2013 zou het cijfer 96,9 procent bedragen en in 2014 sloopt Spanje de psychologische grens van 100 procent.

Bij de berekening van de evolutie van de staatsschuld ging het IMF er wel vanuit dat Spanje voor 100 miljard euro Europese noodsteun vraagt voor de sanering van zijn banksector. De autoriteiten in Madrid lieten de afgelopen weken uitschijnen dat ze mogelijk maar voor 40 miljard euro bankensteun zouden vragen in Brussel.

Sprong

Het IMF gaat in zijn herfstprognoses ook wat dieper in op de vraag of Spanje bij Europa moet aankloppen voor steun voor de hele economie. Het antwoord is klaar en duidelijk: de vierde economie van de eurozone zou die sprong best zo snel mogelijk wagen. Ook Italië krijgt hetzelfde advies.

In een eerste reactie op de IMF-prognoses liet de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, weten dat de regering alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat de 'voorspellingen van het IMF werkelijkheid worden'. Hij weet de slechtere groeiprognoses aan 'externe factoren' en wees erop dat in een groot deel van de wereld de economie klappen krijgt.

Onbewogen

De prognoses van het IMF leken de beleggers dinsdagmorgen niet onbewogen te laten. De Spaanse langetermijnrente schoot voor het eerst sinds 28 september weer door de grens van 6 procent. En de 'prima de riesgo', het renteverschil met Duitsland, schoot vrijwel meteen van 424 naar 460 basispunten.

Later op de dag bleek evenwel dat die gegevens niet klopten door een technisch probleem. De langetermijnrente noteerde op 5,78 procent en de spread cirkelde rond 429 punten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud