'Spanje staat open voor noodsteun'

Eurocommissaris Olli Rehn en de Spaanse minister van Economie, Luis De Guindos (foto afp)

Spanje staat open om Europese noodsteun aan te vragen. Dat laat eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, uitschijnen.

'De Spaanse regering heeft een open geest over deze kwestie', geeft Rehn aan in een interview met Bloomberg. 'Maar er is nog geen beslissing genomen. We staan klaar om te handelen als er een vraag komt.'

De Finse eurocommissaris reageerde met zijn uitspraken op uitlatingen van de Spaanse eerste minister, Mariano Rajoy. Die had gezegd dat hij de Europese Centrale Bank (ECB) zal vragen om staatspapier te kopen 'als dat redelijk lijkt'. Zijn enige criterium is het 'verdedigen van het algemeen belang van de Spanjaarden'.

Spanje kreeg al 100 miljard euro toegestopt om zijn banken uit te mesten. Tot dusver haalde Madrid wel zijn neus op voor een 'volwaardige redding', en de strikte voorwaarden die daar aan vasthangen. Voor veel economen is het een uitgemaakte zaak dat Spanje vroeg of laat toch overstag gaat, en bij de Europese noodfondsen aanklopt. 

In juni vroeg de Spanje steun voor de banken 'omdat het redelijk leek', aldus Rajoy. 'Vandaag zullen we hetzelfde doen als het redelijk lijkt', zei de eerste minister, die net als Rehn onderstreepte dat er nog geen beslissing is genomen.

Rehn reageerde ook op de negatieve rentes waaraan sterke eurolanden tegenwoordig hun staatspapier kunnen slijten. Volgens hem is dat 'geen gezond fenomeen'. 'Ze zijn niet goed voor Duitsland, Finland of België. Ze zijn een signaal dat de economie in de eurozone het niet goed doet.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud