'Trojka bereid tot uitstel voor Grieken'

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, en de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters).

De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds overwegen Griekenland twee jaar extra te geven om zijn begrotingstekort af te bouwen. Dat zei de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, na afloop van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone.

De 17 ministers van Financiën van de eurozone vergaderden maandag in Luxemburg. Het dossier Griekenland was een van de belangrijkste gespreksthema's.

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, gaf zijn collega's een update van de inspanningen die de regering in Athene levert om te voldoen aan de eisen van de internationale geldschieters. 

Op vraag van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de zogenaamde trojka - onderhandelt de driepartijencoalitie van premier Antonis Samaras al enkele maanden over een extra besparings- en hervormingspakket van 11,5 miljard euro voor 2013 en 2014.

Maatregelen

Begin vorige week raakten de conservatieve Nieuwe Democratie, de socialistische Pasok en Democratisch Links het eens over nieuwe maatregelen. Maar de schoonmoeders eisen nog meer duidelijkheid over enkele ingrepen. Zolang het akkoord niet rond is, keren de internationale geldschieters geen noodsteun meer uit aan het land.

'Ik ben onder de indruk van de prestaties van de Griekse regering. De coalitiepartijen tonen de wil om te doen wat ze moeten doen om aan onze wensen te voldoen', zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, na afloop van het overleg.

Schijf

Maar groen licht voor de vrijmaking van een nieuwe schijf van 31,5 miljard euro gaven de ministers van Financiën van de eurozone zoals verwacht nog niet.

'We hebben de Grieken duidelijk gemaakt dat ze ten laatste tegen de Europese top van 18 en 19 oktober hun vastberadenheid moeten tonen om alle beloofde hervormingen uit te voeren', zei Juncker.

Ook Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, waarschuwde de Grieken. 'Er is sprake van progressie op het terrein. Maar Griekenland heeft nog heel wat werk voor de boeg. Ik denk maar aan de fiscaliteit, structurele hervormingen en de financiering van de schuld.'

Beleidsstappen

Volgens het persagentschap Bloomberg kreeg Stournaras de boodschap dat de Grieken zich er tegen 18 oktober toe moeten verbinden 89 beleidsstappen te doen.

De autoriteiten in Athene hopen nog altijd twee jaar uitstel te kunnen vragen voor de afbouw van hun begrotingstekort als ze zich schikken naar alle eisen van de internationale geldschieters.

Volgens Stournaras is dat geen ijdele hoop. 'De leden van de trojka hebben de optie op tafel gelegd om ons tot 2016 te geven om ons tekort te verminderen tot 4,5 procent van het bbp', zei de Griekse minister van Financiën na afloop van de eurogroep. Bijkomende financiële steun van de Europese Unie komt er niet, voegde hij eraan toe.

De Grieken komen stilaan in tijdsnood om een akkoord over extra besparingen en hervormingen te bereiken. Premier Antonis Samaras waarschuwde vorige week nog dat de Griekse kassen tegen eind november helemaal leeg zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud