Trump bezwaart Turkije met extra importheffingen

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan spraken elkaar vorige maand op de NAVO-top in Brussel. Sindsdien verslechterden de relaties tussen de twee landen aanzienlijk. ©AFP

De Amerikaanse president kondigde op Twitter aan de invoertarieven op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen.

'Ik heb net het fiat gegeven voor een verdubbeling van de tarieven op staal en aluminium voor Turkije omdat hun munt, de Turkse lira, snel in waarde vermindert tegenover onze erg sterke dollar!', stak Donald Trump van wal op Twitter.

De tarieven voor aluminium gaan naar 20 procent, die voor staal naar 50 procent. 'Onze relaties met Turkije zijn niet goed op dit moment!', ging de Amerikaanse president voort.

Amerikaanse predikant

De betrekkingen tussen de twee landen bekoelden de voorbije dagen in sneltreinvaart. Centraal in de crisis staat een Amerikaanse predikant, Andrew Brunson. De Turkse autoriteiten arresteerden hem in oktober 2016. Ze beschuldigden hem van terrorisme en spionage.

Sinds enkele dagen voeren de Verenigde Staten de druk op Turkije op om de predikant vrij te laten. Vorige week kondigde Washington al een resem sancties af.

Lira en rente

Die leidden tot hevige reacties op de financiële markten. Vooral de Turkse lira ging zwaar onderuit en bereikte direct na de tweet van Trump een nieuw dieptepunt. De rente op tienjarige obligaties steeg vrijdag tot 22 procent, meer dan 2 procentpunten boven het peil van donderdag.

Eerder deze week stuurde Turkije een delegatie naar Washington voor overleg met de Amerikaanse collega's om een uitweg uit de diplomatieke crisis te zoeken. Maar de Turken keerden donderdag met lege handen naar huis.

Turkse centrale bank

Behalve over het conflict met de VS zijn er bij beleggers ook zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan is een tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën.

50 procent
Tarieven op Turks staal
De tarieven voor aluminium gaan naar 20 procent, die voor staal naar 50 procent.

Die had net voor Trumps twitterbericht zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uitgezet, waarin hij onder meer de onafhankelijkheid van de centrale bank benadrukte. Ook gaat Turkije de hand op de knip houden en moet de inflatie in toom worden gehouden.

In het kielzog van de lira verloor ook de euro aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een bijzondere blootstelling aan Turkije.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud