Turkije trekt rente fors op tot 24 procent

Murat Cetinkaya, gouverneur van de Turkse centrale bank. ©REUTERS

De Turkse centrale bank negeert de oproep van president Erdogan om de rente te verlagen. De lira reageert positief.

De centrale bank verhoogt haar belangrijkste rentetarief met liefst 625 basispunten, van 17,75 naar 24 procent. Economen hadden een renteverhoging tot 21 procent voorspeld.

De beslissing is opmerkelijk omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan enkele uren voor het rentebesluit nog had opgeroepen de rente te verlagen, ondanks de versnellende inflatie in Turkije.

'De prijzen stijgen in alle subsectoren als gevolg van de bewegingen van de wisselkoers', zegt de centrale bank in een toelichting van haar rentebesluit. 'Daarom besliste de centrale bank tot een sterke verstrakking van het monetair beleid.'

Nog verhogingen mogelijk

De forse daling van de lira met bijna 40 procent sinds begin dit jaar heeft de prijzen van ingevoerde producten sterk doen stijgen. Daardoor versnelde de inflatie in augustus naar 17,9 procent. De inflatie is ruim driemaal zo hoog als de doelstelling, want de centrale bank streeft naar 5 procent inflatie.

De centrale bank sluit een verdere renteverhoging niet uit. 'Het monetair beleid blijft restrictief tot de inflatievooruitzichten duidelijk verbeteren. Indien nodig zullen we het monetair beleid verder verstrakken.'

De valutamarkt reageert positief op de groter dan verwachte renteverhoging. De Turkse munt stijgt met zowat 4 procent naar 7,17 lira per euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect