Advertentie

Turkse lira veert fors op na ontslag economisch topduo

Berat Albayrak, de schoonzoon van president Erdogan, betaalt het gelag voor de vrije val van de Turkse lira ©EPA

Beleggers anticiperen op een renteverhoging van de nieuwe centraal bankier. Maar obligatiespecialisten blijven terughoudend tegenover de Turkse lira.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag Murat Uysal, de gouverneur van de centrale bank, ontslagen. Uysal wordt opgevolgd door de technocraat Naci Agbal. Hij stond slechts 16 maanden aan het roer.

Zondag was de bijltjesdag in het economische topteam van Erdogan compleet. Berat Albayrak, de schoonzoon van Erdogan, kondigde zondag op Instagram zijn ontslag als minister van Economie en Financiën aan. Hij verwees naar gezondheidsredenen. Een schok: de 42-jarige Albayrak stond te boek als een potentiële opvolger van Erdogan.

Uysal en Albayrak betalen het gelag voor de economische crisis in en bijhorende beleggersvlucht uit Turkije. Op aansturen van Albayrak probeerde de centrale bank de jongste 16 maanden de Turkse lira te stutten door dollars en euro's te verkopen. Netto - zonder rekening te houden met geleende dollars - zijn de deviezenreserves van Ankara dit jaar meer dan gehalveerd tot 18 miljard dollar.

De interventies brachten geen zoden aan de dijk. Vorige week zakte de lira tegenover zowel euro als dollar naar een diepterecord. 1 euro was eind vorige week voor het eerst meer dan 10 lira waard.

Criticus

Agbal was een criticus van de massale interventies om de lira te ondersteunen. Analisten zeggen dat er meer kans is dat de nieuwe gouverneur wel de rente verhoogt om de munt op te krikken. Tot dusver verzette Erdogan zich tegen renteverhogingen. De centrale bank houdt haar volgende vergadering op 19 november.

De valutamarkt anticipeert alvast op een verhoging van de rente. De Turkse munt steeg maandag met een forse 5 procent naar 9,65 lira per euro. Ze noteert wel nog steeds 31 procent lager dan begin dit jaar.

Het lijkt erop dat Turkije de val van de lira wil stoppen ten koste van alles.
Onur Ilgen
MUFG Bank Turkey

'De verandering van het management van de economie is een signaal dat de daling van de lira de tolerantielimiet heeft overschreden', zegt Onur Ilgen van MUFG Bank Turkey. 'Het lijkt erop dat Ankara de val van de lira wil stoppen ten koste van alles.'

Gapend dubbel tekort

De Turkse munt is kwetsbaar door een gapend dubbel tekort, op de lopende rekening en op de begroting. Daardoor is het land sterk afhankelijk van buitenlands kapitaal. Dat kapitaal vlucht door onrust over het economische beleid van Erdogan in snel tempo het land uit, terwijl de president niet wil horen van een renteverhoging om de vlucht te counteren.

Turkije zit nu gevangen in stagflatie: een stagnerende economie en hoge inflatie. De goedkope lira maakt invoer duurder, waardoor de inflatie met 12 procent hardnekkig hoog blijft.

We raden zeker niet aan om in te stappen in de Turkse lira.
Dirk Van Praet
Obligatiespecialist BNP Paribas Fortis

Belgische obligatiespecialisten zijn voorlopig niet onder de indruk van het jongste nieuws uit Turkije. 'We blijven zeer voorzichtig over obligaties in Turkse lira', zegt Dirk Van Praet van BNP Paribas Fortis. 'De jongste jaren heeft de hoge rente de daling van de munt niet gecompenseerd. We raden zeker niet aan om in te stappen in de Turkse lira. Beleggers die vervallende obligaties in Turkse lira hebben, diversifiëren beter naar een obligatiefonds dat belegt in meerdere groeimarkten.'

Ook Daniël Martins Gistelinck van KBC is 'sceptisch' over de vooruitzichten voor de Turkse lira. 'De vorige gouverneur is geplooid voor Erdogan en heeft de rente niet verhoogd. Het zou eigenaardig zijn als de nieuwe gouverneur wel de rente verhoogt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud