Ursula von der Leyen geeft fiat voor Belgische herstelmiljarden

Premier Alexander De Croo ontvangt woensdagochtend samen met minister voor Relance Thomas Dermine het fiat voor het Belgisch herstelplan uit handen van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ©AFP

De digitalisering van justitie, investeringen in de waterstofeconomie, een grote renovatiegolf en de uitrol van 5G: voor al deze projecten kan België de komende jaren bijna 6 miljard euro aan Europese subsidies krijgen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakt deze dagen een Europese rondreis. In elk land gaat ze persoonlijk de goedkeuring van het nationaal herstelplan toelichten. Die plannen kunnen aanspraak maken op een deel van de Europese herstelpot van 750 miljard euro, in de vorm van subsidies en goedkope leningen. In totaal kregen al 12 lidstaten goedkeuring voor hun herstelplan. Dinsdag vloog von der Leyen naar Letland, Duitsland en Italië; woensdag staat Frankrijk op de agenda, maar eerst België.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) ontvangen Ursula von der Leyen woensdagochtend in BeCentral, de digitale campus in een door Victor Horta ontworpen gebouw van Brussel-Centraal. Ook de minister-presidenten van de gewesten en gemeenschappen zijn present.

De gedetailleerde analyse van het Belgische herstelplan is pas woensdag beschikbaar. Elk land moet minstens 37 procent van het EU-geld gebruiken voor vergroening en klimaatmaatregelen en 20 procent voor digitalisering. België gaat vlotjes over die drempels. Zo krijgt ons land geld voor de uitrol van 5G en voor de digitalisering van justitie, een oud zeer. Investeringen in waterstof en in woningrenovatie moeten de economie vergroenen.

770
miljoen euro
België krijgt dit najaar een eerste uitkering van 770 miljoen euro uit het Europees herstelfonds.

De Belgische regeringen kunnen met dit nationaal plan voor herstel en veerkracht aanspraak maken op meer dan 5,925 miljard euro. 770 miljoen euro, of 13 procent van het totaalbedrag, wordt nog dit jaar uitgekeerd. De uitkering van elke schijf is gebonden aan heel precieze deadlines voor gedetailleerde hervormingen, zoals de al aangekondigde fiscale vergroening van de bedrijfswagens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud