Verfrissende Lagarde voorzichtig optimistisch over economie

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©EPA

De voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet aanwijzingen dat de economie uitbodemt. Ze suggereert daarmee dat extra stimulus voorlopig niet aan de orde is.

Christine Lagarde maakte op haar eerste persconferentie als ECB-voorzitster duidelijk dat ze een andere, minder afstandelijke stijl heeft dan haar voorganger Mario Draghi. Ze noemde ondervoorzitter Luis de Guindos die naast haar zat 'mijn vriend'.

Als nieuwe topvrouw van de ECB zonder ervaring als centraal bankier stelt ze zich bescheiden op. 'Als ik iets niet weet zal ik het zeggen.' Lagarde suggereerde ook dat ze meer zal luisteren naar de visie van de bestuurders vooraleer ze een beslissing neemt. Daarmee gaf ze impliciet kritiek op Draghi, die soms de bestuurders voor voldongen feiten plaatste.

De economie gaat in een betere richting. Dat is bemoedigend.
Christine Lagarde
Voorzitster Europese Centrale Bank

Lagarde is voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor de Europese economie. 'De groei is nog zwak, maar de neerwaartse risico's zijn wat minder uitgesproken. De economie gaat in een betere richting. Dat is bemoedigend.' De ECB signaleert in de toelichting van het rentebesluit dat de economie lijkt uit te bodemen.

Toch ziet de ECB de economische groei lichtjes vertragen van gemiddeld 1,2 procent in 2019 naar 1,1 procent in 2020. Maar ze verwacht dat de groei daarna versnelt naar 1,4 procent in zowel 2021 als 2022.

Inflatie

Voorts voorspelt de ECB dat de inflatie zal vertragen van 1,2 procent in 2019 naar 1,1 procent in 2020 en daarna opveren naar 1,4 procent in 2021 en 1,6 procent in 2022. Dat betekent dat de inflatie nog drie jaar lager blijft dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent.' Lagarde merkte op dat zelfs een inflatie van 1,7 procent niet in overeenstemming is met de doelstelling.

Ik ben geen duif en geen havik. Ik heb de ambitie een uil te zijn, die vaak als wijs wordt bestempeld.
Christine Lagarde
Voorzitster Europese Centrale Bank

Toch gaf ze geen enkel signaal dat de ECB extra stimulus voorbereidt om de inflatie op te krikken. De ECB verlaagde in september de rente en hervatte in november de obligatieaankopen. Economen verwachten dat de ECB de komende jaren het beleid voortzet en in 2022 een eerste keer de rente verhoogt.

Over haar persoonlijke visie op het beleid liet Lagarde niet in haar kaarten kijken. 'Ik ben geen duif en geen havik. Ik heb de ambitie een uil te zijn, die vaak wordt geassocieerd met wijsheid.' Een duif is een centraal bankier die veel aandacht heeft voor de groei en daarom voorstander is van een soepel geldbeleid. Een havik focust op prijsstabiliteit en is voorstander van een strakker geldbeleid.

Voorts gaf Lagarde wat meer informatie over de evaluatie van de langetermijnstrategie die ze heeft aangekondigd. 'Het wordt een alomvattende evaluatie die kijkt naar alles. We zullen alle stenen omdraaien. Ik wil starten in januari en afronden voor het einde van 2020. De inflatiedoelstelling en haar definitie worden het centrale element van de evaluatie. Maar ook klimaatverandering en ongelijkheid zullen aan bod komen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud