Vertrouweling Orbán neemt ontslag na lockdownfeestje in Brussel

Jozsef Szajer tijdens een campagnespeech in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019. ©AFP

Jozsef Szajer, Europees Parlementslid en een vooraanstaand lid van de Hongaarse regeringspartij Fidesz, neemt ontslag. Afgelopen weekend werd hij door de politie betrapt op een niet-coronaproof feestje in Brussel.

De Brusselse politie legde vrijdag een feestje met 25 aanwezigen stil, omdat dat tegen de coronaregels is. Onder de feestgangers, die allemaal een boete van 250 euro kregen, waren verschillende Europese diplomaten en een Europees Parlementslid, de Hongaar Jozsef Szajer. Volgens La Dernière Heure probeerde die te vluchten via een afvoerpijp toen de politie binnenviel, waarbij hij gewond raakte.

Het spijt me ongelofelijk dat ik de coronamaatregelen heb overtreden. Dat was erg onverantwoordelijk.
Jozsef Szajer
Europees Parlementslid

Het feest vond plaats in Le Detour, een homobar in het centrum van Brussel. Verschillende bronnen spreken over een 'seksfeestje' met overwegend mannelijke aanwezigen. Geen onbelangrijk detail, want Szajer is een van de stichters van Fidesz, de notoir conservatieve partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. De Fidesz-partij verzet zich openlijk tegen gelijke rechten voor holebi’s. In mei verbood Hongarije geslachtsveranderingen in officiële documenten te laten aanpassen. De regering wil ook adoptie door homokoppels verbieden. 

Politieke conclusies

In een verklaring op de Fidesz-website geeft Szajer toe dat hij vrijdag aanwezig was op het feest. 'Het spijt me ongelofelijk dat ik de coronamaatregelen heb overtreden. Dat was erg onverantwoordelijk. Ik heb mijn politieke en persoonlijke conclusies getrokken en heb mijn ontslag als parlementariër ingediend.'

Szajer was fractieleider van Fidesz in het Hongaarse parlement van 1994 tot 2004. Daarna verhuisde hij naar het Europees Parlement. Volgens de Hongaarse onderzoeksjournalist Szabolcs Panyi herschreef Szajer persoonlijk de grondwet, om het traditionele heterohuwelijk in steen te beitelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud