Vestager gaat in beroep tegen Apple-arrest

Margrethe Vestager geeft de strijd tegen de fiscale ontwijking nog niet op. ©REUTERS

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager tekent beroep aan tegen het arrest dat het Hof van Justitie in juli velde over vermeende staatssteun aan Apple.

Vestager leed afgelopen zomer aanzienlijk gezichtsverlies toen het Europees Hof van Justitie een belastingclaim van 13 miljard euro tegen Apple en tegen Ierland vernietigde. Volgens de Europese Commissie was er sprake van verboden staatssteun aan Apple door Ierland, dat het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse techreus huisvest.

Het was Vestager vooral te doen om de extreem lage belasting die Apple in Ierland betaalt. Maar omdat daar op zich niets illegaals aan is volgens Europees recht, probeerde ze via de concurrentiewetgeving  haar slag thuis te halen.

Ze zei dat Apple in Ierland niet de wettelijk verschuldigde belasting op de winst van de Apple-filialen in andere Europese landen betaalde. Betreffende Ierland bestempelde ze dat als het verlenen van ongeoorloofde staatssteun. De Commissie berekende dat Apple in 2014 amper 0,005 procent belastingen betaalde op zijn Europese winsten.

Precedent

Het Hof volgde Vestager niet in die redenering en vernietigde de belastingclaim. De zaak heeft een grote precedentwaarde omdat ze het de Commissie de facto onmogelijk maakt op te treden tegen lidstaten die zeer lage belastingtarieven hanteren om buitenlandse multinationals aan te trekken.

Door beroep aan te tekenen geeft Vestager aan dat ze wil blijven vechten voor een eerlijke belastingregime.

Vestager laat het er niet bij en tekent beroep aan, waarmee ze aangeeft dat ze wil blijven vechten voor een eerlijker belastingregime. Kleine bedrijven, waarvan Europa er veel telt, zien met lede ogen aan hoe grote buitenlandse groepen gebruik maken van fiscale achterpoortjes waar zij moeilijk of geen toegang toe hebben.

Tegelijk roept ze de lidstaten op werk te maken van wetgeving om die achterpoortjes te sluiten. Vestager heeft nog gelijkaardige zaken lopen tegen Ikea en Nike in Nederland, en tegen de Finse verpakkingsgroep Huhtamaki in Luxemburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud