Vestager viseert opnieuw belastingdeals Belgische topbedrijven

©EPA

De Europese Commissie heropent een onderzoek naar rulings die de Belgische fiscus sloot met 39 Belgische multinationale bedrijven. Het gaat onder meer om AB InBev, Soudal, Kinepolis, Omega Pharma en Puratos.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager is maandag een tweede veldslag begonnen tegen de Belgische overwinstrulings, een systeem dat internationale bedrijven tot voor enkele jaren toeliet in België geen belastingen te betalen op winst die niet dankzij de Belgische activiteiten tot stand kwam.

Een eerste poging om de overwinstruling te vernietigen, mislukte. Vestager besliste in 2016 dat het systeem onwettelijk was en dat 35 bedrijven samen 700 miljoen euro aan belastingen alsnog moesten betalen aan de Belgische fiscus. De redenering was dat de bedrijven in kwestie via de overwinstruling van een voordeel genoten waar puur Belgische concurrenten zonder internationale activiteiten geen toegang tot hadden.

Wat zijn overwinstrulings?

De Belgische fiscus sloot tussen 2005 en 2014 individuele akkoorden of rulings met een veertigtal grote bedrijven, waaronder de Zweedse machinebouwer Atlas Copco, de chemiereus BASF, de biergroep AB InBev en het telecombedrijf Proximus (toen Belgacom). De overwinst- of excess profit rulings gaven die bedrijven forse belastingvoordelen.

Concreet moesten die multinationals geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst. Ze werden enkel belast op de winst uit Belgische activiteiten. Winst die voortvloeide uit internationale activiteiten die bijvoorbeeld de reputatie van het bedrijf versterkt, mocht daarom worden vrijgesteld van belastingen.

De rulings werden in België bij de hervorming van de vennootschapsbelasting afgeschaft.

 

Het Europees Hof van Justitie trok in februari een streep door die beslissing. Het Hof merkte op dat de Commissie niet had kunnen aantonen dat het systeem van de overwinstrulings an sich verkeerd was.

Een van de argumenten was dat de Commissie niet alle individuele overwinstrulings had onderzocht. Een ander argument was dat het regime van overwinstrulings niet automatisch tot een verstoring van de markt kan leiden, omdat de fiscus net geval per geval de overwinstruling moet afsluiten met het bedrijf in kwestie.

Belangrijk is dat het Hof vervolgens geen uitspraak deed over die individuele dossiers en dus in het midden liet of de fiscale voordelen de facto de eerlijke concurrentie verstoren.

AB Inbev

Vestager heropent nu de strijd door die laatste discussie te voeren en 39 onderzoeken tegen individuele bedrijven te starten. Het gaat onder meer om de bierreus AB Inbev, Soudal, Omega Pharma, Kinepolis, Puratos, Ontex en LMS. De Commissie argumenteert nu dus niet langer dat het systeem van de overwinstruling in àlle gevallen verkeerd was, maar in deze 39 gevallen wél.

We zijn bezorgd dat het systeem van overwinsten aanzienlijke fiscale kortingen gaf aan maar een paar multinationale bedrijven.
Margrethe Vestager
Europees commissaris voor Mededinging

Via de overwinstrulings kon een bedrijf aan de fiscus duidelijk maken dat een deel van de in België geboekte winst eigenlijk voortkwam uit schaalvoordelen, reputatie, een goede relatie met klanten en leveranciers of toegang tot markten waarvoor de kosten in het buitenland waren gemaakt. Op die manier, zegt de Commissie, kon de in België geboekte belastbare winst met vijftig tot zelfs 90 procent omlaag worden geduwd.

'Alle bedrijven moeten een fair deel van de belastingen betalen', zegt Vestager. 'We zijn bezorgd dat het Belgische systeem van overwinsten aanzienlijke fiscale kortingen gaf aan maar een paar multinationale bedrijven.'

De lijst van de geviseerde bedrijven is hier te vinden, alsook onderaan dit artikel. De 700 miljoen euro is na de start van de procedure de voorbije jaren op een geblokkeerde rekening gestort en staat daar nog altijd.

Het onderzoek slaat op fiscale rulings die zijn afgesloten tussen 2005 en 2014, dus voor de start van de regering-Michel. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en zijn voorganger Johan Van Overtveldt (N-VA) reageerden de voorbije jaren op het onderzoek met het argument dat de rulings uit een andere periode dateren.

Door de taxshift en de verlaging van de vennootschapsbelasting is het systeem sindsdien overbodig, luidt sinds de start van het onderzoek het regeringsstandpunt.

De geviseerde 39 bedrijven

AB InBev/Ampar

Ansell Healthcare Europe

Astra Sweets

Atlas Copco Airpower

BASF Antwerpen

Belgacom International Carrier Services

BP Aromatics Limited

Bridgestone Europe

British American Tobacco Coordination Center

Capsugel Belgium

Celio International

Chep Equipment Pooling

Delta Light

Dow Corning Europe

Esko-Graphics

EVAL Europe

Evonik Oxeno Antwerpen

Flir Systems Trading Belgium

Henkel Electronic Materials (Belgium)

Kinepolis Group

Knauf Insulation

LMS International

Luciad

Magnetrol International

Mayekawa Europe

Noble International Europe

Nomacorc SA Omega Pharma International

Ontex

Pfizer Animal Health SA / Zoetis Belgium

Puratos

Soudal

Jude Medical Coordination Center

Tekelec International

The Heating Company

Trane BVBA VF Europe

Victaulic Europe

Wabco Europe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud