Advertentie
Advertentie

Villeroy de Galhau nieuwe gouverneur Banque de France

François de Villeroy de Galhau tijdens een persconferentie van BNP Paribas begin dit jaar ©BELGAIMAGE

De 56-jarige François Villeroy de Galhau, een ex-bankier en voormalig kabinetschef van DSK, is door president François Hollande voorgedragen als nieuwe gouverneur van de Banque de France.

Aan het hoofd van de Franse centrale bank staat momenteel Christian Noyer. Die is aan zijn tweede mandaat van zes jaar bezig, dat op 31 oktober afloopt. Noyer zal dan de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt.

Zijn opvolger wordt de 56-jarige François Villeroy de Galhau. Zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde commissies van de Assemblée nationale en de Senaat, maar dat is slechts een formaliteit. Slechts indien een drievijfde meerderheid zou tegenstemmen, moet een andere kandidaat worden gezocht.

Villeroy de Galhau stamt uit een industriële familie uit het oosten van Frankrijk. Zijn opleiding kreeg hij onder meer aan de Ecole polytechnique en de ENA, de beroemde Franse school voor topambtenaren. Hij werkte de eerste 20 jaar van zijn carrière bij de overheid: als raadgever van premier Pierre Bérégovoy, bij het Franse ministerie van Financiën en als kabinetschef van Dominique Strauss-Kahn en Christian Sautter. In 2003 stapte hij over naar de privésector. Tot mei 2015 was hij aan de slag bij BNP Paribas, waar hij het tot adjunct-directeur-generaal schopte en ook vicevoorzitter was bij BNP Paribas Fortis. Daarna schreef hij op vraag van premier Manuel Valls een rapport over bedrijfsfinanciering.

Naast Villeroy de Galhau was ook Benoît Coeuré, de rechterhand van ECB-voorzitter Mario Draghi, in de running voor de Franse topjob.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud