Advertentie

VK komt nà EU voor handelsakkoord met VS

©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump wil vrij snel een handelsakkoord sluiten met de Europese Unie. De Britten komen veel lager op zijn lijstje.

Trump bezorgt de Britse premier Theresa May een nieuwe opdoffer: Londen tuimelt omlaag op het lijstje van landen waarmee de VS een handelsakkoord willen sluiten. Dat schrijft de Britse krant The Times. De krant citeert bronnen in het Witte Huis dat de omgeving van Trump 'beseft dat een handelsakkoord met de EU belangrijk is voor de Amerikaanse belangen dan een deal met het VK, na de brexit'.

Nochtans kreeg May bij haar bezoek aan Trump eind januari de boodschap dat de Britten dé bevoorrechte handelspartner zijn van de VS en dat er snel gewerkt zou worden aan een bilateraal akkoord. May was het eerste buitenlandse staatshoofd dat op de thee mocht bij Trump na zijn eedaflegging.

De Merkel-factor

De ommeslag zou er gekomen zijn na het bezoek van de Duitse kanselier Angela Merkel aan Trump. Die laatste zou zeker tien keer gevraagd hebben naar de mogelijkheden voor een bilateraal handelsakkoord met Duitsland. Merkel herhaalde telkens dat dit niet mogelijk is en dat enkel een akkoord met de hele EU mogelijk is. 'Wel dan doen we dat met Europa', zei Trump na de zoveelste terechtwijzing van Merkel.

De onderhandelingen over een handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS, TTIP, zijn officieel nog niet van tafel. Maar in Europa werden de kansen voor een TTIP-akkoord het voorbije half jaar erg klein geschat.

Dat heeft deels te maken met de verkiezing van Trump, die in zijn campagne heel duidelijk koos voor 'America First' en geen fan bleek van akkoorden over tariefvrije in- en uitvoer van goederen en diensten. Deels ook omdat TTIP in Europa zelf heel omstreden is. De vrees bestaat dat de VS hun consumenten- en milieuwetgeving teveel gaan doordrukken.

Britten kunnen pas praten met VS na 29 maart 2019

De Britten kunnen pas internationale akkoorden afsluiten met landen buiten de EU na de brexit. De scheidingsprocedure loopt tot uiterlijk 29 maart 2019.

Na de scheiding zal Londen met de EU verder moeten praten over een handelsakkoord en andere afspraken over samenwerking. Dat kan jaren duren want de 27 EU-landen moeten zo'n akkoord eenparig goedkeuren en ratificeren in alle parlementen, dus ook het Waalse en het Brusselse. De Britten zijn na de scheiding ook niet meer gedekt door de tientallen handelsakkoorden die de Europese Unie afsloot en moeten dus heelwat handelsakkoorden beginnen onderhandelen.

Schaüble ziet kansen voor akkoord EU-VS

Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, is optimistisch over de kansen op een handelsakkoord. Hij zei dat na overleg met zijn Amerikaanse collega's in de marge van de lentevergadering van IMF en Wereldbank in Washington. Hij hoopt op een doorbraak op de top van de G20, de leiders van de rijkste en belangrijkste groeilanden in Hamburg in juli.

De vorige Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde de Britten voor het referendum in juni dat ze achteraan de rij zouden belanden bij een brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud