VS en EU drukken op pauzeknop in handelsoorlog

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. ©REUTERS

Er komt een tijdelijk staakt-het-vuren in het jarenlang aanslepende conflict tussen de VS en de EU over de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Door de invoertarieven vier maanden op te schorten hopen beide landen tijd te kopen om het geschil op te lossen.

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten alle tarieven in het raam van het aanslepende geschil over steun voor de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing voor vier maanden op. Dat heeft Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. De beslissing slaat zowel op vliegtuigen als op allerlei producten, zoals Franse wijn en Amerikaanse siervissen.

Dit is een heel positief signaal voor onze economische samenwerking.
Ursula von der Leyen
Voorzitster Europese Commissie

Het geschil is een van de oudste in de geschiedenis van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en sleept al sinds 2004 aan. De VS en de EU beschuldigen elkaar van illegale staatssteun aan hun eigen luchtvaartindustrie en gebruiken invoerheffingen als wapen in die handelsoorlog. De WHO gaf de VS in oktober 2019 groen licht om als sanctie voor 7,5 miljard dollar taksen te heffen op Europese producten. Een jaar later mocht de EU voor 4 miljard dollar aan tarieven invoeren voor Amerikaanse export.

De opschorting van de tarieven moet beide partijen de tijd bieden om de onenigheid definitief op te lossen. 'Dit is uitstekend nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en een heel positief signaal voor onze economische samenwerking', zei von der Leyen, die ook nauwere samenwerking rond technologie en innovatie bepleitte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud