VS nemen Belgische zuivel, fruit en varkensvlees in het vizier

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer maakte een lijst bekend van Europese producten waarvoor weldra nieuwe importheffingen gelden. Ook kazen, fruit en varkensvlees uit België staan op de lijst. ©REUTERS

Washington is van plan de import van een resem Belgische landbouwproducten vanaf 18 oktober met 25 procent te belasten. Volgens de voedingssector zal de directe impact evenwel beperkt zijn.

Het 15 jaar oude conflict tussen de Verenigde Staten en Europa over staatssteun aan de luchtvaartsector kan sporen nalaten in ons land. De Verenigde Staten zijn van plan een hele resem Europese importgoederen zwaarder te belasten.

Washington kreeg woensdag de toestemming van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om jaarlijks voor 7,5 miljard dollar (6,9 miljard euro) strafmaatregelen te nemen tegen Europa. Het mag op die manier de 'schade compenseren' die de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing geleden heeft door de 'illegale Europese staatssteun' voor Airbus.

Ernstige schade

'Gedurende jaren heeft Europa enorme subsidies aan Airbus gegeven die de Amerikaanse luchtvaartsector en zijn werknemers ernstige schade hebben toegebracht', stelde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer in een reactie. Meteen maakte hij een gedetailleerde lijst bekend van importtarieven die de VS vanaf 18 oktober willen heffen op Europese producten.

Frankrijk en de Europese Unie staan klaar om sancties op Amerikaanse goederen in te voeren als de VS weigeren het geschil rond Airbus op een aanvaardbare manier op te lossen.
Bruno Le Maire
Franse minister van Financiën

De Amerikanen nemen in eerste instantie Airbus in het vizier. Op een resem nieuwe burgertoestellen en vliegtuigonderdelen uit Europa gaan ze importheffingen van 10 procent invoeren.

Een ander deel van de aangekondigde strafmaatregelen focust op de landen die Airbus onrechtmatige subsidies toekenden: Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voor Franse wijn en kaas, Spaanse olijven, olijfolie en appelsienen, Duitse koffie, cameraonderdelen en industriële machines, Britse sweaters en dekens en Ierse en Schotse whisky gelden weldra invoertarieven van 25 procent.

Landbouwsector

Ook de landbouwsector uit andere Europese landen, zoals België, deelt in de klappen. Want op de Amerikaanse lijst staan ook Europese kazen, yoghurt, boter, melk, fruit (zoals peren) en varkensvlees.

De Italiaanse landbouwfederatie becijferde al dat de Amerikaanse sancties jaarlijks voor 500 miljoen euro landbouwproducten treffen. In Spanje gaat het om zowat 1 miljard euro aan exportgoederen. 'Het is helemaal niet eerlijk dat de landbouwsector de prijs betaalt voor een handelsoorlog tussen de VS en Europa waar het Spaanse platteland helemaal niets mee te maken heeft', klinkt het.

België

De directe impact van de maatregelen voor de Belgische landbouwsector zal wellicht beperkt zijn. De aangekondigde importheffingen hebben naar schatting een rechtstreekse impact van 3 miljoen euro op Belgische voedingsproducten', becijferde Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, donderdag. Het gaat om de export van een bepaald soort verse kaas.

3 miljoen euro
impact Belgische voedingsindustrie
De aangekondigde importheffingen hebben naar schatting een rechtstreekse impact van 3 miljoen euro op Belgische voedingsproducten.

Daarnaast houdt Fevia rekening met de indirecte gevolgen. 'De heffingen dreigen de marktdynamiek te verstoren, net zoals dat het geval was toen Rusland de Europese landbouwproducten in de ban deed. Maar die indirecte impact is moeilijk te becijferen.'

De federatie is als de dood voor een handelsoorlog tussen de VS en de EU. 'Export is van levensbelang voor de Belgische voedingsbedrijven. En de VS zijn een snel groeiende markt. Ze zijn de belangrijkste overzeese exportmarkt voor onze sector, goed voor 15,7 procent van de export buiten de EU.'

De Amerikanen nemen ook Belgisch varkensvlees in het vizier. Maar volgens Febev, de federatie van het Belgisch vlees, voert ons land al sinds 2001 geen varkensvlees meer uit naar de VS.

Concurrentiekracht

De wenkende Amerikaanse sancties leiden wel tot erg bezorgde reacties in de Schotse whiskysector. 'De VS zijn een erg belangrijke markt voor ons. Vorig jaar exporteerden we voor meer dan 1 miljard pond naar dat land. De importheffingen bedreigen onze concurrentiekracht en het marktaandeel van de Schotse whisky', stelt Karen Betts, de CEO van de Scotch Whisky Association.

25 procent
Importtarief
Op een resem Europese landbouwproducten gelden vanaf 18 oktober importtarieven van 25 procent.

Ook de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, reageert ongerust. Hij waarschuwt de Amerikanen voor de mogelijke gevolgen. 'Frankrijk en de Europese Unie staan klaar om sancties op Amerikaanse goederen in te voeren als de VS weigeren het geschil rond Airbus op een aanvaardbare manier op te lossen.'

De Europese Commissie voegde eraan toe dat Amerikaans president Donald Trump en co. met de geplande represaillemaatregelen vooral de eigen consumenten en bedrijven dreigen te raken. Die krijgen af te rekenen met prijsstijgingen.

Voor de Amerikaanse strafmaatregelen van kracht worden, moet de Wereldhandelsorganisatie ze nog formeel bekrachtigen. Washington gaat ervan uit dat dat een formaliteit is. De organisatie met zetel in Genève blaast op 14 oktober verzamelen om zich over de kwestie te buigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud