nieuwsanalyse

VS waarschuwen Europa voor hogere invoertarieven

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. ©REUTERS

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer klaagt de 'erg onevenwichtige handelsrelatie' met Europa aan. 'Dat kan niet blijven duren.'

Nu de Verenigde Staten vorige week een minihandelsdeal met China in de steigers gezet hebben en een nieuw handelsverdrag met Canada en Mexico afgerond hebben, dreigt Europa weer in hun vizier te belanden op handelsvlak. Dat suggereren alvast enkele uitspraken van Robert Lighthizer.

In een interview met Fox Business Network klaagt de Amerikaanse handelsgezant het 'chronische handelstekort' met de Europese Unie aan. Eind 2018 bedroeg dat 169 miljard dollar. 'Dit jaar loopt dat wellicht op tot 180 miljard dollar', voorspelt Lighthizer.

Onevenwichtig

De cijfers bewijzen volgens hem dat de VS een 'erg onevenwichtige handelsrelatie' hebben met Europa. 'Dat kan niet blijven duren. Er bestaan daar niet alleen veel handelsbarrières, er zijn ook heel wat andere problemen die we moeten aanpakken', ging de handelsgezant van Amerikaans president Donald Trump voort.

169 miljard
Handelstekort
Het Amerikaanse handelstekort met Europa bedroeg eind 2018 zo'n 169 miljard dollar. 'Dit jaar loopt dat wellicht op tot 180 miljard dollar', voorspelt Lighthizer.

Hij maakt er geen geheim van dat een bijsturing van de handelsbetrekkingen met de Europese Unie hoog op het prioriteitenlijstje van zijn grote baas staat. 'Je kan het Amerikaanse handelstekort niet terugdringen als het deficit met Europa niet aanzienlijk afneemt. Dat is dus een erg belangrijke focus voor ons.'

Of Europa moet vrezen voor een regelrechte handelsoorlog met de VS, liet Lighthizer in het midden. 'We bestuderen het dossier. We streven naar een onderhandelde oplossing.'

Airbus

De handelsspanningen tussen de VS en de EU liepen dit najaar op nadat Washington voor 7,5 miljard dollar invoertarieven ingesteld had op Europese goederen. De Amerikanen hadden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) toestemming gekregen voor die maatregel.

Er bestaan daar niet alleen veel handelsbarrières, er zijn ook heel wat andere problemen die we moeten aanpakken.
Robert Lighthizer
Amerikaanse handelsgezant

Met de heffingen mochten ze de Europeanen straffen voor illegale staatssteun aan Airbus. Naast de Europese vliegtuigbouwer belandden ook Belgische landbouwproducten op de Amerikaanse sanctielijst.

Lighthizer sloot niet uit dat de invoertarieven op een rist Europese goederen omhooggaan als onderhandelingen over de bilaterale handelsbetrekkingen niet het gewenste resultaat opleveren. Of Europese auto's en auto-onderdelen ook op de Amerikaanse radar staan, wilde de handelsgezant niet kwijt.

Trump schermt al lang met forse taksen op Europese auto's. Maar tot nu bleef het vooral bij krasse taal en schoof hij die beslissing altijd voor zich uit.

Boeing

Mogelijk lopen de spanningen begin volgend jaar nog op. Dan doet de WHO uitspraak in de zaak rond Amerikaanse subsidies voor de vliegtuigbouwer Boeing. Meer dan waarschijnlijk krijgt de Europese Unie dan groen licht om strafmaatregelen te nemen tegen Amerikaanse producten. 

Het valt moeilijk te voorspellen hoe Trump op zo'n zet zou reageren. Zeker omdat de uitspraak valt in een jaar waarin de miljardair een tweede presidentieel mandaat in de wacht hoopt te slepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud