Advertentie
analyse

Wat Athene al dan niet kan binnenhalen in vijf punten

De weinig hartelijke handdruk tussen eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (NL) en de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. ©EPA

Het worden cruciale weken en maanden voor Griekenland, de eurozone én de Europese Unie. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden tot compromissen.

Politiek zit de nieuwe regering op ramkoers met de Europese partners. Maar noch de Grieken noch de eurozone hebben belang bij een open conflict en een mogelijk vertrek uit de eurozone.

1. Een minder strak besparingspad: mogelijk

Griekenland heeft eigenlijk het zwaarste besparingsleed geleden. De rentelasten niet meegerekend boekt Athene vandaag het beste begrotingsoverschot van de hele eurozone. Bovendien gelden in Europa nu al een veel flexibelere budgettaire aanpak en meer focus op groei. Als Frankrijk zichzelf meer uitstel gunt boven op de twee jaar extra, dan kan voor de Grieken ook een oplossing gevonden worden.

2. Structurele hervormingen: ja, maar anders

De Griekse economie is vandaag een kwart kleiner dan in 2010. Sommige hervormingen van de voorbije jaren bleken eerder dogmatisch en resulteerden niet direct in groei. Syriza wil structurele hervormingen, maar wel heel andere. De regering-Tsipras wil ook sommige maatregelen terugdraaien: meer uitgeven voor de armen en tegelijk de oligarchen aanpakken die aan de touwtjes trekken in cruciale sectoren. ‘Misschien is het goed dat een nieuwe partij als Syriza die nog niet corrupt is, nu aan de macht komt’, zegt KBC-econoom Koen De Leus.

3. Schuldverlichting: ja, halvering: neen

De Griekse schuld beloopt 175 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en is dus een molensteen om de nek van het land. Maar de kostprijs voor het aflossen van de leningen zakt dit jaar wellicht onder 2 procent van het bbp, berekenden experts van de denktank Bruegel. Een verdere verlenging van de looptijd of een verlaging van de rente is bespreekbaar. Dat kan extra zuurstof geven voor de sociale uitgaven die Syriza plant en het kost de eurolanden weinig. De uitgave is al verrekend. De looptijd is nu gemiddeld 30 jaar en de rente 0,5 procent. Maar een schrapping of halvering van de nominale schuld is politiek onverkoopbaar.

4. Een nieuw steunplan: mogelijk

De eurolanden stellen al langer een nieuwe lening van 20 tot 30 miljard euro in het vooruitzicht, op voorwaarde dat het Griekse steunplan van samen 240 miljard helemaal werd uitgevoerd. Toch is volgens meerdere EU-bronnen dat plan niet van tafel. De grote discussie gaat over het de rol van het IMF in de verdere opvolging.

5. De ECB overtuigen: ???

De Europese Centrale Bank wordt de luis in de Griekse pels. Als er geen akkoord is over het steunplan van EU en IMF staat Griekenland er vanaf maart alleen voor en kan het een lening aan het IMF niet aflossen. De ECB kan Griekse banken dan op droog zaad zetten en zelfs de (duurdere) ELA-noodsteun weigeren. Dan zijn een bankencrisis en een grexit dichtbij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud