Weer alle vertrouwen in Duitse economie

Een werknemer plaatst een voorruit in een skipistetractor van fabrikant Pistenbully in het Duitse Laupheim ©Bloomberg

De ZEW-index, die het vertrouwen van grote beleggers en analisten in de Duitse economie weergeeft, staat op zijn hoogste niveau in 11 maanden. Met dank aan de goedkope olie en de inkoopplannen van de ECB.

De barometer van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) uit Mannheim stijgt voor de derde maand op rij en bereikt met 48,4 punten zijn hoogste stand sinds februari 2014. De verbetering van het vertrouwen in de Duitse economie is ook fors: tegenover december (34,9) bedraagt de winst liefst 13,5 punten. Analisten hadden volgens Bloomberg slechts een stand van 40 punten verwacht.

ZEW-voorzitter Clemens Fuest merkt op dat het jaar 2015 voor de kapitaalmarkten op turbulente wijze is begonnen. De markten moesten dan ook stevig nieuws verteren als de aankomende parlementsverkiezingen in Griekenland en de loskoppeling van de Zwitserse frank van de euro. Van de terreuraanslagen in Frankrijk maakt Fuest geen melding, maar die zijn ook niet bevorderlijk voor het algemeen klimaat. Er zijn echter ook positieve elementen in het hele verhaal, zoals de verder zakkende olieprijs en de verdere daling van de euro, die een goede zaak is voor bedrijven die veel exporteren.

Ook de plannen van de Europese Centrale Bank om massaal overheidsobligaties op te kopen – en zo de economie van de eurozone wat extra zuurstof te geven – dragen ongetwijfeld bij tot het hogere optimisme. De verdere monetaire versoepeling wordt wellicht donderdag officieel aangekondigd, maar de Franse president François Hollande praatte maandag al zijn mond voorbij.

De ZEW-inschatting van de huidige toestand in Duitsland gaat ook de hoogte in, van 10,0 in december tot 22,4 in januari. Volgens econome Jennifer McKeown van Capital Economics wijst dat er op dat de economisch groei na een zwak vierde kwartaal weer aantrekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud