Weidmann: 'Buba niet zomaar een centrale bank'

Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann (foto: Reuters)

De Bundesbank (Buba) is duidelijk niet van plan eender wat te slikken bij de Europese Centrale Bank. 'We zijn niet zomaar één van de 17 centrale banken in het Eurosysteem. We zijn de grootste en belangrijkste en we hebben dus logischerwijs meer te zeggen dan anderen.'

De Europese Centrale Bank is een beetje als 'Animal Farm'. Sommigen zijn er meer gelijk dan anderen. Dat lijkt althans de visie van Jens Weidmann. De Bundesbank-voorzitter geeft samen met Helmut Schlesinger, die tijdens de Duitse eenmaking Buba-chef was, een opmerkelijk interview in het bedrijfsblad van de Duitse centrale bank.

Het gesprek, naar aanleiding van 55 jaar Bundesbank, biedt een fascinerende inkijk in de hersenpan van 'de Bundesbanker'. En ook al is het interview eind juni afgenomen, de inkijk is actueler dan ooit. Want de Buba bromde de voorbije paar dagen vervaarlijk. Duitse centraal bankiers zijn duidelijk niet opgezet met de 'Londense hommeltoespraak' van Mario Draghi.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank vergeleek de euro met een hommel, die tot een bij moet promoveren om te overleven. En hij bezwoer beleggers dat de ECB al het nodige zal doen om de euro te laten overleven. 'En geloof me, het het zal genoeg zijn', klonk het.

Alarmbellen

Beleggers hopen meteen dat de ECB stevig ingrijpt om crisislanden als Spanje en Portugal te stutten, bijvoorbeeld door de obligatie-inkopen te reactiveren. Alleen lijkt Draghi 'vergeten' te hebben eerst de Bundesbank in te lichten en gingen na de toespraak prompt in Frankfurt alarmbellen af.

Elke inkoop van overheidspapier staat voor de Bundesbank gelijk met monetaire schuldfinanciering, terwijl voor Berlijn en Frankfurt het monetair beleid strikt van het begrotingsbeleid moet worden gescheiden.

Weidmann suggereert duidelijk in het interview dat volgens hem de Bundesbank niet zomaar een onderdeel van het Europese Systeem van Centrale Banken is en hij zich de facto een vetorecht toe-eigent. Gevraagd of het voor de Bundesbank niet moeilijker is invloed te hebben als één van de 17 deelnemende centrale banken, zegt Weidmann: 'Wat je zegt klopt alleen als je puur naar de stemrechten kijkt. Ik zou zeker niet zeggen dat we 'maar' één van de 17 centrale banken zijn. We zijn de grootste en belangrijkste en we hebben dus een grotere zeg dan andere in het eurosysteem.'

De Buba-chef trekt hard van leer tegen politici die een centrale bank als manusje-van-alles lijken te beschouwen, om zo hun eigen falen - het uitblijven van een politieke unie als cement voor de monetaire unie - weg te stoppen. 'De peetvaders van de euro waren sceptisch over de politieke wil (om tot een begrotingsunie te komen, red.). Net daarom maakten ze de Europese Centrale Bank onafhankelijk.'

Frankrijk

Weidmann noemt Frankrijk niet bij naam, maar het is wel duidelijk welk land hij voor ogen heeft als hij stelt dat sommige eurolanden niet bereid lijken soevereiniteit in te leveren om een echte Europese politieke unie te realiseren. Hij 'mijmert' over zijn Parijse studies in 1987 en hoe hij daar vaststelde dat de Fransen er een totaal andere visie op centraal bankieren op nahouden. Met duidelijke klemtoon op de tegenwoordige tijd.

'Beleidsmakers overschatten de mogelijkheden van een centrale bank als ze denken dat die niet alleen voor prijsstabiliteit kan dienen, maar ook voor bankensteun, groeipromotie en lagere werkloosheid', vervolgt Weidmann.

En hij ziet totaal geen heil in de stelling dat Duitsland meer inflatie moet aanvaarden om de periferie voor een deflatoire spiraal te behoeden. 'Wat een absurd debat waarbij Duitsland om de periferie te versterken zichzelf minder concurrentieel zou moeten maken', foetert de Buba-chef. 'Die landen moeten weer concurrentieel worden en dus lonen en prijzen laten zakken. Dat is geen deflatie, maar een eenmalige aanpassing.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud