Advertentie

Wie boosterprik niet op tijd krijgt, verliest Europese coronapas

Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders. ©AFP

De Europese Commissie verlengt de geldigheid van het covidcertificaat tot na de zomer van 2022. Wel is een boostershot zes tot negen maanden na het basisvaccin vereist.

De Europese Commissie hoopt met een reeks wijzigingen een kakofonie van tegenstrijdige nationale coronaregels te voorkomen. Besmettelijke coronavarianten en volle ziekenhuizen verhogen de druk op de lidstaten om strengere maatregelen te nemen. Het vrij personenverkeer in de Europese Unie dreigt het slachtoffer te worden.

Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders lichtte donderdag een reeks toevoegingen aan de bestaande Europese afspraken toe. Hij roept de lidstaten op zich erachter te scharen. Reynders hoopt op aangepaste regels vanaf 10 januari.

Het Europese covidcertificaat, dat begin juli in omloop kwam, is twaalf maanden geldig, maar wordt verlengd tot na de zomer van 2022, zegt Reynders. 650 miljoen certificaten zijn al uitgereikt. 51 landen wereldwijd hebben zich op de Europese pas geënt.

De basisinenting - twee dosissen AstraZeneca, Moderna of Pfizer of één dosis Johnson & Johnson - moet na zes maanden aangevuld worden met een boostershot, anders verliest het Europese coronacertificaat zijn geldigheid na negen maanden. Die tijdspanne moet lidstaten in staat stellen hun vaccinatiecampagnes goed te plannen.

De boosters zijn essentieel in de strijd tegen het virus.
Didier Reynders
Europees Commissaris Justitie

'De boosters zijn essentieel in de strijd tegen het virus', zegt Didier Reynders. Het Europese centrum voor ziektepreventie en -controle (ECDC) waarschuwt dat de bescherming van een vaccin na zes maanden afgenomen is. Een boosterhot voorkomt dat mensen ziek worden en remt de besmettelijkheid van het virus af, zegt het ECDC.

Reisregels aangepast

De Europese reisregels worden aangepast. 'Vrij verkeer is een fundamenteel recht voor elke Europese burger', zegt Reynders. Voor reizen in Europa zijn drie bewijzen geldig: een vaccinatiebewijs, een covidherstelbewijs of een negatieve coronatest. Voor wie een geldig certificaat heeft, gelden geen bijkomende verplichtingen, zoals een test of quarantaine voor het vertrek of na de aankomst. Reizen van en naar donkerrode zones, met veel besmettingsgevaar, wordt afgeraden. Wie niet gevaccineerd is, moet een test laten afnemen voor het vertrek en in quarantaine na de aankomst. Kinderen jonger dan twaalf en grensarbeiders zijn vrijgesteld van die verplichtingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud