'Zonder hervormingen blijft werkloosheid boven 10 procent'

ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

'De beste economische vooruitzichten in zeven jaar zijn geen excuus om broodnodige structurele hervormingen uit te stellen', zegt Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Mario Draghi hield vrijdagochtend de openingstoespraak op de jaarlijkse conferentie van de ECB in het Portugese Sintra. Het thema van de conferentie is inflatie en werkloosheid, maar de ECB-voorzitter focuste op structurele hervormingen.

Structurele hervormingen is een verzamelnaam voor uiteenlopende maatregelen, zoals ingrepen die de arbeidsmarkt en hele economie flexibeler maken. Draghi beklemtoonde dat er een wisselwerking bestaat tussen structurele hervormingen en monetair beleid. Daarom zijn die hervormingen relevant voor een centrale bank.

Zonder hervormingen dreigt een deel van de economische schade permanent te worden en zal de structurele werkloosheid rond 10 procent blijven schommelen
Mario Draghi
Voorzitter ECB

In de eurozone bedraagt de potentiële groei van de economie - de maximale groei die niet leidt tot een stijging van de inflatie - minder dan 1 procent en zal die lager blijven dan voor de crisis, signaleerde Draghi. 'Daardoor dreigt een deel van de economische schade permanent te worden en zal de structurele werkloosheid zonder hervormingen rond 10 procent blijven schommelen.' In de VS bedraagt de potentiële groei 2 procent.

Verwijzend naar onderzoek van de OESO onderstreept Draghi dat de eurozone met hervormingen de welvaart sterk kan verhogen. Als de eurolanden het beleid van de beste landen volgen kunnen zij over een periode van tien jaar hun bruto binnenlands product met gemiddeld 11 procent verhogen. In de VS, die zich in een betere positie bevinden, zou de welvaart met minder dan 5 procent toenemen.

De economische vooruitzichten in de eurozone zijn beter dan in de voorbije zeven lange jaren. Ons beleid sijpelt door.
Mario Draghi
Voorzitter ECB

Draghi maakte duidelijk dat de ECB haar deel van het werk heeft gedaan. 'De economische vooruitzichten in de eurozone zijn beter dan in de voorbije zeven lange jaren. Het monetair beleid sijpelt door. De groei veert op en de inflatieverwachtingen zijn toegenomen.'

De bal ligt nu volgens Draghi in het kamp van de regeringen. 'De heropleving van de conjunctuur lost niet alle problemen op. De heropleving creëert bijna perfecte omstandigheden voor regeringen om structurele hervormingen door te voeren die de terugkeer naar groei zullen verankeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud