Zuid-Europa lanceert charmeoffensief bij Mark Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte mag de komende dagen in zijn ambtswoning, het Haagse Torentje, een defilé van Zuid-Europese regeringsleiders verwachten. ©ANP

De komende dagen hoopt een defilé van Zuid-Europese premiers in het Haagse Torentje de Nederlandse premier Mark Rutte tot meer inschikkelijkheid te overtuigen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte is vrijdagavond de eerste Zuid-Europese leider die langskomt bij Rutte. Maandag volgen de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Portugese minister-president António Costa.

De drie willen Rutte overhalen zijn harde opstelling tegenover het Europese herstelfonds te verzachten. Dat fonds moet landen helpen de coronacrisis te overwinnen, die vooral het zuiden zwaar heeft getroffen. Eerder kwamen de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Charles Michel ook al langs in Den Haag om daarover te spreken.

Eind volgende week is er in Brussel een speciale top van EU-leiders over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 en het daaraan gekoppelde herstelfonds. Rutte sprak daarover donderdagavond in Berlijn nog met bondskanselier Angela Merkel. Duitsland is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie.

Rutte zet voor de top in op twee zaken. Hij wil de korting op de betaling aan de EU behouden. Dat gaat de goede kant op, zeggen ingewijden. Verder moeten zuidelijke landen die geld krijgen uit het herstelfonds hervormen. Ook wil Nederland net als Oostenrijk, Zweden en Denemarken - in EU-kringen bekend als 'de vrekkige vier' - het liefst dat het fonds alleen leningen verstrekt.

De Europese Commissie heeft een fonds van 750 miljard euro voorgesteld. Dat bestaat voor twee derde uit subsidies en een derde uit leningen. Hier lijkt een compromis wel mogelijk. Rutte zegt geen haast te hebben om dat te bereiken. Berlijn wil net als de Europese Commissie snel een akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud