Advertentie
Advertentie

Zusterbedrijf The Economist wordt ratingbureau

De EIU is gevestigd in Londen. ©Bloomberg

Europa is een ratingbureau rijker. De Economist Intelligence Unit mag vanaf maandag kredietscores uitreiken. Daarmee zijn er al in totaal 21 erkende kredietbeoordelaars, waarvan de belangrijkste Standard & Poor's, Moody's en Fitch blijven.

De Europese financieel toezichthouder ESMA heeft de Economist Intelligence Unit (EIU) erkend als kredietbeoordelaar, wat betekent dat diens ratings kunnen gebruikt worden voor regelgevende doeleinden onder de Europese wetgeving.

De EIU is een onderdeel van het mediabedrijf Economist Group, dat onder meer het Britse weekblad The Economist uitgeeft. Het is een instelling die economisch studiewerk verricht naar landen, industrieën en managementtechnieken. Bekende publicaties zijn de cost-of-living-index voor 's werelds belangrijkste steden, het Quality-of-Life-rapport, en de democratie-index.

'Deze bevestiging kwam er na een intense doorlichting van onze onafhankelijkheid, bestuur en transparantie', klinkt het bij Robin Bew, hoofdredacteur van EIU. 'We zijn zeer tevreden dat we aan de strenge voorwaarden voldoen.'

Noodgedwongen

ESMA kan ratingbureaus boetes opleggen als die de regels niet volgen. Een daarvan is trouwens dat ze pas kredietscores mogen uitreiken als ze erkend zijn door de financieel toezichthouder. Dat is meteen ook de reden waarom EIU om erkenning vroeg. Het publiceert via zijn Country Risk Service beoordelingen van de kredietwaardigheid van landen. De stap naar erkenning was dus wat noodgedwongen om zich in regel te stellen.

Grote drie

In de Europese Unie zijn er nu met EIU 21 ratingbureaus erkend, en twee gecertificeerd. Die laatste zijn Japan Credit Rating Agency en het Amerikaanse Kroll Bond Rating Agency. Zij zijn dan wel niet gevestigd in de EU, maar mogen er wel ratings verstrekken omdat de Europese Commissie stelt dat het wetgevend kader in hun eigen land vergelijkbaar is met dat van de EU.

Onder die 21 ratingbureaus zitten ook de grote drie, Standard & Poor's, Moody's en Fitch. Als hun onderdelen apart geteld worden, loopt het aantal erkende kredietbeoordelaars op tot 34. Fitch bijvoorbeeld, heeft aparte ratingbureaus in onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud